Categories
applenyheter Featured

Ny satsning från Apple: Prenumerationstjänst för tidningar

Enligt uppgifter till Bloomberg planerar Apple att lansera en prenumerationstjänst för tidningar.

Apple har köpt appen Texture

Apple har nyligen lagt vantarna på tidningsappen Texture, och planerar att bygga en betaltjänst utifrån den och Apples egna News-app. Textures tjänster finns inte tillgängliga i Sverige, men om man är prenumerant i USA innebär deras tjänst att man kan läsa över 200 tidningar och magasin för en månadsavgift på 9,99 amerikanska dollar (cirka 80 svenska kronor). Några av de titlar som ingår i Textures arsenal idag är People, Vogue, Rolling Stone, National Geographic, GQ, Sports Illustrated, Wired, Maxim, Men’s Health, Bloomberg Businessweek och Entertainment Weekly. Man kan läsa nya utgåvor och söka i det stora arkivet efter äldre. Tjänsten kan jämföras med streamingtjänster som Spotify och Apple Music för musik och Netflix för tv-serier och filmer.

Apple köpte appen för ungefär en månad sedan och då sa Applechefen Eddy Cue såhär om investeringen: ”Vi är glada att Texture ska förenas med Apple, tillsammans med en imponerande katalog med tidningar från många av världens ledande utgivare. Vi är hängivna kvalitetsjournalistik från källor vi litar på och att tillåta magasin och tidningar att fortsätta producera vackert designade och tilltalande berättelser och nyhetshändelser för sina användare.”

John Loughlin, som är VD för Next Issue Media som äger Texter sa såhär om köpet: ”Jag är glad att Next Issue Media, och vår pris-vinnande app Texture, har köpts av Apple. Textures team och dess nuvanrade ägare, Condé Nast, Hearst, Meredith, Rogers Media, och KKR, kunde inte vara gladare eller mer spända på den här utvecklingen. Vi hade inte kunnat tänka oss ett bättre hem eller framtid för den här tjänsten.”

Apples News-app

Apples News-app finns heller inte på svenska marknaden än, utan bara i USA, Australien och Storbritannien i nuläget, och på iOS 9 och uppåt. Appen samlar nyheter från till exempel CNN, The New York Times och Vanity Fair och ger dig ett flöde anpassat efter dina intressen och prenumerationer.

Apples framtida nyhetstjänst

Enligt Bloomberg kommer Apples nya tidnings-app att fungera på samma sätt som Texture gör idag – för en avgift varje månad får du tillgång till en rad tidningar och magasin. Troligtvis kommer den bli ett komplement till Apples News-app, som idag är gratis och finansieras av reklam.

Den kommande nyhetstjänsten ställer sig i en rad prenumerationstjänster Apple redan levererar och är på väg att utöka. Idag finns ju Apple Music, men Apple förväntas även lansera en prenumerationstjänst för tv och film inom de kommande åren. Bloomberg menar att det här är en bra inkomstkälla för Apple som kommer generera höga intäkter inom de kommande åren.

När, eller om, den här tjänsten kommer till Sverige känns mer oklart. Varken Texture eller Apples News-app finns på den svenska marknaden än. Texture lanserades redan 2010 och Apple News 2015 och än har det inte varit tal om någon lansering utanför USA, Storbritannien och Australien. En lansering i USA tror dock Bloomberg på under 2018 eller 2019, trots att Apple inte har velat kommentera uppgifterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *