Categories
applenyheter Featured

Nya Apple-patent och en tv-serie med Barack Obama – Heta Applenyheter från veckan

Nya patentansökningar från Apple
Apple tar flera gånger om året patent på nya uppfinningar och funktioner till sina produkter. Vissa patent blir verklighet, vissa utvecklas till något annat och de flesta blir det ingenting alls av. Ändå är det alltid spännande att läsa och spekulera kring vad de utvecklar och uppfinner på Apples högkvarter.

Sajten Patently Apple, som finkammar alla patentansökningar i USA för att hitta de som lämnats in av Apple, har under veckan hittat flera stycken patentansökningar från just Apple. Det första gäller nya tangentbordsmekanismer som ska se till att smulor, damm, smuts och vätskor håller sig borta från ditt tangentbord och funktionerna under. Den första metoden visar hur utrymmet runt tangenterna täcks igen så att smuts aldrig hittar in under tangenten. Den andra metoden visar hur en funktion blåser bort smutsen när tangenten trycks ner så att tangentbordet rengör sig själv. De här patenten registrerades faktiskt redan 2016, men har inte hittats förrän nu. Än har vi inte sett någon av funktionerna i Apples tangentbord, men det behöver ju inte betyda att vi inte ser dem i framtiden. Det finns ju knappast något störigare än när en tangent slutar att fungera för att det ligger ett gäng smulor under som är svåra att få bort.

Det andra patentet som Patently Apple hittade är ungefär på samma tema: vakuumtätning av Lightning-kontakten på iPhone. De nyare iPhone-modellerna är ju redan vattentåliga, men det här skulle göra att det inte skulle vara någon fara att tappa din iPhone i vasken samtidigt som den laddas. Precis som med tangentbordet så har Apple ansökt om två patent för samma funktion. Den första metoden går ut på att Lightning-kontakten får en ny kilformad design och att det på iPhonen finns ett skydd över laddningshålet som kontakten trycks igenom när telefonen ska laddas. På så sätt ska vatten inte kunna tränga in i iPhonen när Lightning-kontakten är inkopplad. Den andra metoden är där vakuumet kommer in. Då ska en generator skapa ett vakuum runt Lightning-kontakten för att på så sätt göra den vattentät. Även dessa patent har ett par år på nacken. Den första metoden med ett skydd som hindrar vatten från att komma in är från 2016 och vakuum-metoden är från 2017.

 

Apple vill göra tv-serie om Barack och Michelle Obama
USAs förra president, Barack Obama, har börjat prata med streamingjätten Netflix om att göra en tv-serie med honom och hans fru Michelle. Enligt uppgifter från New York Times är även Amazon och Apple intresserade av att jobba med presidentparet. Hittills är inga papper påskrivna, så det kommer nog att handla om vem som kan betala mest och vem som ger paret Obama de förutsättningar de är ute efter. Programmet är tänkt att gå ut på att Barack och Michelle Obama har konversationer med uppsatta personer om de ämnen Barack försökte lyfta under sina år som USAs president så som invandring, rösträtt, sjukvård och klimatförändringar. Michelle Obama gjorde många kampanjer kring barns övervikt och hälsa, så det är möjligt att även de frågorna kommer att lyftas på något sätt.

Apple har under de senaste månaderna säkrat en rad tv-serier som ska produceras för deras kommande streamingtjänst. En tv-serie med paret Obama hade verkligen varit kronan på verket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *