Categories
applenyheter Featured imac iphone

Nya Apple-uppfinningar på g

Enligt de senaste ryktena ligger fokus just nu på strömförsörjning hos iPhone. Enligt nyhetssajten Nikkei Asian Review håller Apple just nu på att utveckla ett eget chip som ska hålla koll på telefonens strömförbrukning. Chippet sägs kontrollera hur ström går från batteriet och ut i resten av telefonen och hur telefonens batteri laddas upp. Det skulle i praktiken betyda att iPhone kommer att prestera ännu bättre än vad den gör idag och med en betydligt lägre strömförbrukning. Batteriet kommer helt enkelt att hålla längre. Enligt ryktet planerar Apple att ha bytt ut hälften av sina strömförsörjningschip i iPhone redan nästa år, 2018, med viss reservation för förseningar. Självklart ryktas det bli det mest avancerade strömförsörjningschippet i branschen. Det företag som idag utvecklar samma chip för Apple, brittiska Dialog Semiconductor, har redan rasat med tjugo procent på aktiemarknaden. Företaget drar in nästan tre fjärdedelar av sina intäkter från Apple (enligt siffror från 2016). Att Apple med största sannolikhet har börjat tillverka egna chip är helt klart ett hårt slag mot företaget. Tillverkningen av Apples egna chip ryktas bli hos det taiwanesiska företaget TSMC.

Apple verkar vilja utveckla allt mer av sina komponenter själva. Enligt rykten tidigare i år har Apple även börja utveckla processorer till sina Mac-datorer och egna modem till iPhone.

Utvecklingsryktena tar inte stopp där. Enligt sajten Patently Apple, en nyhetssajt som håller koll på vilka patent Apple ansöker om, vill företaget ge iPhone stöd för Apple Pencil, en digital penna som idag endast fungerar med iPad Pro. Apples VD, Tim Cook, gjorde en intervju med den indiska tv-kanalen NDTV för ungefär ett och ett halvt år sedan och sa då att det var ”otroligt vad en Apple Pencil kan skapa med en iPad eller iPhone”, vilket tyder på att Apple med största sannolikhet testat Apple Pencil med iPhone under en längre tid. Förhoppningsvis är väntan inte allt för lång då det känns slösigt att utveckla en så komplex digital penna som Apple Pencil och sedan inte göra den kompatibel med större delen av Apples produkter.

Det är dock inte det enda patent Apple ansökt om senaste tiden. I dagarna gick en ansökan igenom, som skickades in så tidigt som augusti 2016, som går ut på att interagera med din Mac med handgester, alltså med någon form av teckenspråk. En form av denna teknik, som idag används i till exempel Kinect till Microsofts spelkonsol Xbox One, finns redan i kameran på iPhone X och gör Face ID möjligt. En sådan teknik i en Mac skulle alltså göra det möjligt att använda datorn helt utan tillbehör så som tangentbord, mus eller trackpad.

Om alla rykten stämmer kommer vi under de kommande åren alltså kunna använda en batterisnålare, men ändå högpresterande, iPhone tillsammans med en Apple Pencil, och prata teckenspråk med vår Mac. Det låter inte helt fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *