Categories
applenyheter Featured

Nya Snapchat-filter till iPhone X, Apple stämda för puls-mätare och Apple bygger ut sitt Siri-team – Applenyheten från veckan

 

Snapchat släpper nya filter till iPhone X

I fredags släppte Snapchat nya ansiktsfilter som använder TrueDepth-kameran i iPhone X. iPhone X har som känt en TrueDepth-kamera som kartlägger ditt ansikte och gör det till exempel möjligt att låsa upp din telefon med Face ID istället för med ditt fingeravtryck. När iPhone X lanserades presenterade Apple sina Animojis som är animerade emojis som följer dina egna ansiktsutryck med hjälp av tekniken i TrueDepth-kameran. Nu har alltså Snapchat också fått möjligheten att använda den nya tekniken i iPhone X. Det finns idag tre nya ansiktsfilter i Snapchat-appen om man har en iPhone X. Filtren ska se trovärdigare ut än Snapchats vanliga filter och sitta bättre på ansiktet.

Apple gör dock tydligt att tredjepartsappar som använder TrueDepth-kameran inte har tillgång till all information som kameran snappar upp, som den matematiska representationen av ditt ansikte som används för att låsa upp mobilen med Face ID, utan bara djupkartan för att få en bättre bild av ditt ansikte. Snapchat kommer att släppa fler ansiktsfilter för iPhone X i framtiden.

 

Apple kan bli stämda för plus-mätaren i Apple Watch

Det är Omni MedSci som stämmer Apple och menar att Apple använder teknik som Omni MedSci har patenterat i puls-mätaren i Apple Watch. Enligt Omni MedSci har de haft möten med Apple mellan 2014 och 2016 om deras teknik, men Apple avslutade samarbetet och nu menar Omni MedSci att Apple ändå valde att använda deras teknik.

Puls-mätaren i Apple Watch är en av enhetens främsta funktioner. Nyligen publicerade studier visar hur den inte bara kan användas för att mäta pulsen vid träning utan även för att upptäcka hälsoproblem som oregelbunden hjärtfrekvens, hjärtsvikt och tidiga tecken på diabetes.

Mohammed Islam, som äger Omni MedSci, visar sig vara ett riktigt proffs på patent. Han äger totalt 6 företag och har över 150 patent. Islam är expert på laserteknologi och har flera relaterade patent.

 

Apple anställer Googles förra chef för artificiell intelligens

Tidigare i veckan slutade John Giannandrea som Googles chef över utvecklingen av artificiell intelligens. Nästan direkt efter han slutat blev det känt att han ska börja jobba för Apple istället. Enligt uppgifter ska Giannandrea sköta Apples maskininlärning och artificiella intelligens, alltså Siri.

Detta tillägg till Apples team kan bara vara nyttig. Apple har under den senaste tiden fått mycket kritik för sin röststyrda assistent Siri. Enligt många kan Siri knappt jämföras med liknande funktioner från konkurrenter som Microsoft, Amazon och Google, mycket på grund av Apples strikta regler kring integritet. I ett mail Tim Cook, Apples VD, skickade ut till sina anställda efter Ginnandrea börjat på företaget skriver han: ”John delar vårt engagemang för integritet och vårt eftertänksamma arbete med att göra datorer ännu smartare och personligare.”

Apple har under de senaste åren utökat sitt team som jobbar med artificiell intelligens. För något år sedan anställde de Russ Salakhutdinov, forskare vid Carnegie Mellon, och tidigare i år anställde Apple hela teamet från startup-företaget Init.ai som arbetade med att skapa AI som bättre förstår naturligt talat språk. Apple har troligtvis hört kritiken om Siri och är ute efter att tänka nytt och förbättra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *