Categories
applenyheter

OS X YOSEMITE

WWDC14 har nu dragit igång i San Francisco och konferensen öppnades som vanligt med en keynote som sändes live där Apples största nyheter presenterades. En av de nyheterna var OS X Yosemite, Apples uppdaterade operativsystem till sina datorer (andra namnförslag var OS X Oxnard, OS X Rancho Cuckamonga och OS X Weed, som fick publiken att gråta av skratt).

Designen på det nya operativsystemet kommer som väntat likna uppdateringen av designen som sågs i iOS 7, med en plattare och renare design. Fönsterna har även fått en rejäl uppdatering och har förutom en renare och enklare design även fått en viss genomskinlighet högst uppe i fönstret vilket ger en större enhetlighet på din skräm eftersom även dina fönster matchar din skrivbordsbakgrund i färg.

Spotlight har även fått en rejäl makeover, och kommer att utöka sina sökningar och inte bara söka på din dator utan även på internet (till exempel wikipedia, där en kort sammanfattning syns direkt i ditt lilla spotlight-fönster). Spotlight söker bland annat igenom dina filer, kontakter, kalender, mejl och meddelanden, men du kan även söka efter restauranger nära dig eller filmer som går på bio.

Apples inbyggda mejl-program, Mail, har även fått en behövlig uppdatering. Med Yosemite är det möjligt att föra över bilder direkt ifrån Safari till ett mejl med ett enda klick. Det är även möjligt att rita eller skriva på bilder direkt i Mail med ett litet program som heter Markup.

För Safari var en av uppdateringarna en bättre översikt över dina öppna tabbar som liknar Top Sites-sidan på Safari idag. Webbläsaren verkar även ha blivit avsevärt snabbare, och kommer att använda sig av HTML 5 video vilket gör att du kan streama film från till exempel Netflix betydligt längre än vad som var möjligt innan Yosemite (upp till 2 timmar).

Det som det trycktes mest på under keynoten var dock hur väl de olika operativsystemen fungerar tillsammans (OS X Yosemite och iOS 8). Med Yosemite kan du nästintill helt sömlöst skifta mellan din Mac, iPhone och iPad med allt ifrån mail till webbsidor du är på. Telefonsamtal kommer även att kunna göras via din Mac i likhet med hur iMessage har fungerat tidigare med meddelanden, och i iMessage kommer du även att kunna skicka meddelanden till personer utan iPhone (green bubble friends som Craig beskrev dem).

OS X Yosemite kommer att finnas för gratis nedladdning i höst, men det kommer även lanseras ett beta program i sommar där vissa användare kan få testa operativsystemet innan det släpps till massorna (apple.com/osx/preview).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *