Categories
Featured ios

Så blev Apples första emoji till

Det är svårt att tänka sig en tid utan Apples emojier. De små tecknade figurerna har fått ta stort plats i hur vi kommunicerar digitalt idag. Men i år är det faktiskt tio år sedan den första Apple-emojin skapades. Angela Guzman, som sommaren 2008 var praktikant på Apple, var med och designade de första emojierna för Apple tillsammans med sin mentor Raymond. Hon berättar i en artikel för Medium den spännande historien om hur det gick till.

Guzman jobbade tillsammans med samma designteam som hade designat den första iPhonen (som lanserades sommaren innan, 2007) och hennes första uppdrag på Apple blev att designa den allra första emojin. 2008 var emoji inte ett så vanligt ord i stora delar av världen. Det är ursprungligen ett japanskt ord som översatt betyder piktogram, det vill säga en liten ikon eller bild. Emojin lanserades för japanska smarta mobiltelefoner redan 1999, och det fanns då 176 små tecknade bilder. Dessa första ursprungliga illustrationer av emojier köptes av Museum of Modern Art i New York 2016. De första emojierna som skapades av Apple var även dem designade just för den japanska marknaden. Dessa emojier fanns i operativsystemet (iOS 2.2) men var endast aktiverade i Japan. För att få tillgång till emojier utanför Japan var man i början tvungen att ladda ner en app för att kunna aktivera dem, och på så sätt började de spridas över hela världen. Det var inte förrän iOS 5, som lanserades 2011, som Apple valde att aktivera emoji-tangentbordet över hela världen.

Den första emojin som Guzman designade var förlovningsringen. Den och alla andra emojier är fantastiskt detaljerade. Guzman beskriver att det tog henne en hel arbetsdag att bara designa metallringen utan diamanten. Med tiden blev hon dock effektivare. Hon skriver: ”Oavsett hur snabbt jag kunde designa en emoji var jag alltid noga med detaljerna: vilket håll träfibrerna går, hur fräknar gör sig uttryck på äpplen och äggplantor, hur bladådern ser ut på en hibiskus, hur lädret sys ihop på en amerikansk fotboll. Detaljerna tog aldrig slut. Jag försökte verkligen fånga allt detta i varje liten pixel […] för varje detalj spelar roll.” Steve Jobs kontrollerade och godkände varje emoji som designades innan de lanserades till världens iPhone-användare.

Guzman delar även några roliga detaljer. Designen för den leende bajskorven användes till exempel igen som toppen på struten med mjukglass. De enklare bilderna designades först och de lite mer komplicerade lämnades till slutet. En av de sista som Guzman var med och designade är den nu ikoniska dansande kvinnan i den röda klänningen.

Emojin har blivit en viktig del i Apples eko-system för iOS och MacOS, och Apple har fortsatt designa och lansera nya emojier under åren och det finns idag över 2000 (om man räknar med olika hudtoner och kön) på Apples emoji-tangentbord. Fastän Guzman och hennes design-mentor Raymond inte jobbar kvar på Apple är dagens emojier minst lika detaljerade och varje pixel är perfekt. Nästa emoji-uppdatering kommer att komma när Unicode 11 släpps nu under 2018. Rykten säger att vi då kan få se bland annat ett leende ansikte med tre hjärtan, ett blått ansikte med istappar, en mango, en cupcake, en känguru, en lama och en påfågel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *