Categories
applenyheter

Så bra är AirPods 2: En månad med Apples senaste hörlurar

AirPods har varit Apples bästsäljande accessoar under de senaste åren och varje dag ser man allt fler människor med de vita trådlösa hörlurarna i öronen.

Hur bra är egentligen Apples senaste AirPods-lansering? Och vad skiljer de nya hörlurarna från de gamla? Vi på AppleSverige har testat AirPods 2.

AirPods – Från hånade till Apples populäraste accessoar

När AirPods lanserades, 2016, var det många som trodde att Apples nya satsning skulle bli en flopp. De små hörlurarna hånades friskt, och många menade att de vita pinnarna såg löjliga ut i öronen, att de skulle vara lätta att tappa bort och att det egentligen bara var ett par EarPods med avklippt sladd. 

AirPods visade sig dock bli en riktig succé och 2018 var AirPods de populäraste hörlurarna på marknaden.

AirPods 2 – nyheterna

AirPods 2 är en efterlängtad uppdatering på den första generationens AirPods som släpptes 2016, men är uppdateringarna tillräckligt stora för att det ska vara värt att köpa ett nytt par?

Trådlös laddning

AirPods 2 ser egentligen inga världsomvälvande uppdateringar. Hörlurarna har samma design och knappt några nya funktioner. Om man tittar på dess utseende så är den enda förändringen att det trådlösa laddningsetuiet har fått en liten LED-lampa på framsidan för att visa att det laddas. Den trådlösa laddningen är också en uppdatering, men man kan välja att köpa ett laddningsfodral utan trådlös laddning för några hundralappar mindre.  

AirPods generation två till höger med den lilla LED-lampan.

Nytt H1-chipp – snabbare synk och ”Hej Siri”

Fastän det inte hänt så mycket på utsidan, så har det hänt en del på insidan, och det märks. W1-chippet som satt i AirPods generation ett har bytts ut mot ett H1-chipp. H1-chippet ger snabbare synk med andra enheter, det går till exempel mycket snabbare att byta från att lyssna på din iPhone till din iPad, och ljudet är i bättre synk när du spelar snabba spel.

En annan uppdatering som H1-chippet medför är ”Hej Siri”. Med AirPods generation två kan man snabbt och enkelt kalla på röstassistenten Siri helt hands-free genom att säga ”Hej Siri”. Precis som med generation ett kan du även välja att kalla på Siri genom att dubbelklicka på en av hörlurarna (vilka kommandon du vill ha ställer du enkelt in själv, dubbelklick för att byta låt, pausa eller kalla på Siri). 

Om man använder Siri märker man dock snabbt att hon fungerar allra bäst om man använder Apple Music, integrationen med andra musiktjänster som Spotify är fortfarande minst sagt bristfällig. 

Batteritid – i princip samma

När det kommer till batteritiden är den i princip den samma. Apple hävdar 5 timmars lyssningstid eller 3 timmars taltid. Taltiden ska vara något förbättrad jämfört med generation ett som bara klarade av 2 timmar. 

Slutsats och omdöme 

Om man vill kan man köpa AirPods 2 med ett trådlöst laddningsetui kostar de 2 495 kronor, med ett vanligt laddningsetui kostar de 1 995 kronor. Om man redan laddar sin iPhone trådlöst är det värt att investera i det trådlösa laddningsetuiet, man kommer liksom inte ifrån att det är mycket lättare att bara lägga sin enhet på en laddare jämfört med att stoppa in en sladd. Lightning-uttaget finns dock även på det trådlösa laddningsetuiet om man skulle behöva ladda med sladd ändå. 

Om man redan har AirPods – är det värt att uppdatera?

Är det värt att uppdatera? Kanske inte. Har man redan ett par AirPods som fungerar bra är nyheterna så få att det är bättre att vänta på nästa generation. Om man för första gången ska investera i ett par trådlösa hörlurar är AirPods dock ett riktigt bra köp. Har man iPhone och är integrerad i Apples ekosystem är AirPods de mest praktiska hörlurarna du kan köpa. Allt fungerar direkt när du plockar upp dem ur lådan och funktionerna är anpassade efter Apples produkter och operativsystem.

Den största nackdelen med Apples AirPods är dock att stoleken på hörlurarna inte går att justera. Om hörlurarna är lite för stora skaver de snabbt, så se till att prova dem i butik innan du slår till. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *