Categories
Featured macbook

Så bra är Apples nya MacBook Air

Under sitt event förra veckan presenterade Apple bland annat en ny MacBook Air. Det här är den största uppdateringen Apples populära MacBook Air har fått på flera år. Nu återstår bara frågan: hur bra är den nya datorn egentligen?

MacBook Air – snabbare, tunnare, lättare

Apples nya MacBook Air har både blivit tunnare och lättare. Den kommer nu med en Retina-skärm på 13,3 tum, Apples senaste tangentbord, Touch ID, och en större Force Touch-styrplatta. Den har fått en Intel Core i5-processor (åttonde generationen), har upp till 16 GB minne och lagring upp till 1,5 TB. MacBook Airs enda uttag är två Thunderbolt 3-uttag. MacBook Air väger 1,25 kg, vilket placerar den mittemellan MacBook och MacBook Pro viktmässigt.

MacBook Air vs MacBook vs MacBook Pro

Hemsidan Geekbench har gjort de första testerna av MacBook Airs processor och jämfört resultaten med Apples andra modeller.

MacBook Air

Det första Geekbench kommer fram till är att nya MacBook Air är betydligt bättre än den tidigare MacBook Air-modellen. Det är knappast förvånande eftersom den modellen är nästintill uråldrig med sin tre år gamla Broadwell-processor.

De lite mer spännande jämförelserna är de mellan MacBook Air och de senaste MacBook- och MacBook Pro-modellerna.

MacBook från 2017

I Geekbenchs tester mellan MacBook Air och MacBook från 2017 är MacBook Air snäppet bättre, men inte med mycket.

MacBook är Apples absolut minsta dator med en Retina-skärm på 12 tum och en vikt på under ett kilo. Den är även Apples mest strömsnåla dator då batteriet ska hålla i upp till 10 timmar, MacBook är dessutom helt tyst eftersom den inte behöver en fläkt. MacBook kommer i grundmodellen med en Intel Core m3-processor (sjunde generationen) som kan bytas ut mot en Intel Core i5-processor (sjunde generationen).

Den minsta MacBook-modellen kostar 15 495 kronor.

MacBook Pro från 2017 och 2018

MacBook Air kan dock inte riktigt mäta sig med någon av Apples nuvarande MacBook Pro-modeller, vilket ändå känns rimligt eftersom de marknadsförs som just Pro-modeller. Den minsta MacBook Pro-modellen kostar, precis som MacBook, 15 495 kr. Det kan jämföras med den minsta MacBook Air-modellen som ligger på 14 995 kr.

MacBook Pro finns i två olika varianter: en modell med Touch Bar och en modell utan. Modellen med Touch Bar har en Intel Core i5-processor (åttonde generationen) och fyra Thunderbolt 3-uttag, medan modellen utan har en Intel Core i5-processor (sjunde generationen) och bara två Thunderbolt 3-uttag. Båda modeller är enligt Geekbench tester snäppet snabbare än nya MacBook Air.

MacBook Air i butik 7 november

Enligt Geekbenchs test placerar sig alltså nya MacBook Air på många sätt precis mittemellan MacBook och MacBook Pro. Priset skiljer sig inte avsevärt mycket mellan grundmodellerna, men går man upp i kapacitet och funktioner blir MacBook Pro dyrare, men också betydligt bättre.

MacBook Air kan beställas redan idag, men börjar inte levereras och säljas i butik förrän på onsdag den 7 november.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *