Categories
applenyheter Featured iphone

Så påverkar det nya coronaviruset Apple

Stora delar av världen påverkas just nu av det nya coronaviruset, covid-19, som sprider sig till allt fler länder. Apple är inget undantag. Företaget, som har mycket av sin produktion i Kina – det land som har drabbats allra hårdast av det nya viruset, har sett en minskad produktion och en minskad efterfrågan på deras produkter på grund av det nya virusutbrottet. 

Corona försenar Apple-produktion

Under februari har många av Apples underleverantörer i Kina varit tvungna att stänga ner sina fabriker under ett par veckor för att förhindra den fortsatta spridningen av det nya coronaviruset. Stängningarna av fabrikerna har påverkat och försenat Apples produktion. Idag kan vi än inte se hur den minskade produktionen kommer att påverka tillgången på Apple-produkter runt om i världen. iPhones säljs idag precis som vanligt i svenska butiker, och så kommer det troligtvis att förbli. Det är alltså inga problem att köpa en ny iPhone, och om man även är intresserad av ett nytt abonnemang kan man jämföra på hemsidan alltomabonnemang.se för att hitta ett som passar. 

Under de senaste veckorna, när många av fabrikerna så smått har börjat starta upp igen, har de haft fortsatta problem med anställda som är tvungna att vara hemma i karantän, reseförbud och leveransproblem.

Förseningarna på grund av virusutbrottet har tvingat Apple att meddela att de inte kommer att klara av det vinst-mål de satt upp för marskvartalet. Apples aktier har, precis som många andra på marknaden, fluktuerat i pris på grund av coronavirusets påverkan på den globala marknaden. 

LG stänger ner fabrik i Sydkorea

LG Innotek, som tillverkar Apples kameramoduler till iPhone, har varit tvungna att stänga ner sin fabrik efter att en anställd har testats positiv för det nya coronaviruset. LGs fabrik ligger i staden Gumi i Sydkorea, en grannstad till den hårt drabbade staden Daegu. Sydkorea är det land efter Kina som har drabbats allra hårdast av det nya viruset och LGs fabrik är långt ifrån den enda som har varit tvungen att stänga på grund av den nya smittan. Även Samsungs fabrik i staden Gumi har stängts ner. 

LG Innotek är en viktig underleverantör för Apple och om stängningen av fabriken blir långvarig kan den komma att påverka iPhone-produktionen. Enligt Reuters satsar fabriken på att förhoppningsvis återuppta produktionen så snart arbetsplatsen har blivit desinfekterad om inga ytterligare medarbetare har testats positivt för det nya viruset. 

Apple skickar vårdpaket till anställda i Kina

Apple har även varit tvungna att stänga ner många av sina butiker i Kina på grund av smittorisken. Vissa Apple Stores håller öppet under begränsade öppettider, men många av Apples anställda sitter i karantän hemma – särskilt Apple-anställda som bor i den extra drabbade provinsen Hubei och staden Wenzhou. Enligt inlägg på den kinesiska sociala medier-plattformen Weibo har Apple skickat vårdpaket till anställda som är hemma på grund av säkerhets skäl. I vårdpaketet finns bland annat ansiktsmasker, handsprit, kaffe, choklad, kakor, termometer – och en iPad. I ett brev till de anställda skriver Apple att de hoppas att iPaden kan hjälpa till att få tiden att gå eller användas som lärhjälpmedel till de barn som sitter hemma och inte kan gå till skolan. 

Apple donerar för att stoppa coronaspridning i Kina

Trots att Apple inte kommer att nå sitt vinstmål under marskvartalet har de valt att donera stora summor för att förhindra en fortsatt spridning av det nya viruset. Under Apples årliga möte med sina aktieägare i februari sa Tim Cook, VD för Apple, att deras största prioritet just nu är säkerheten för deras anställda. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *