Categories
applenyheter

Siri och Her

Oscarsgalan närmar sig med stormsteg, och likt vilken filmnörd som helst tar jag på mig den värdiga uppgiften att se alla Oscarsnominerade filmer innan galan går live den 2 mars. Eller rättare sagt, i alla fall alla i bästa film-kategorin. När jag såg Spike Jonzes Her (med Joaquin Phoenix i huvudrollen) kom jag, likt många med mig, att tänka på alla iPhone användares aningen klumpiga sidekick, Siri. Filmen utspelar sig i en inte allt för avlägsen framtid, och skildrar en kärlekshistoria mellan en ensam författare och operativsystemet på hans telefon (som Scarlett Johansson lånat ut sin röst till). Det är till en början en ganska söt historia om kontakt och ensamhet, men låt mig bara säga, utan att avslöja för mycket, att den sortens förhållande är aningen mer komplicerade än vad man först kan tänka sig. Filmen ska vara skriven innan Apple introducerade Siri, men likheterna är slående. Samantha, Siri-versionen i Her, är dock en aning mer utvecklad, och kan uttrycka både känslor och självständigt tänkande. Det är heller inte första gången jag stöter på en kärleksrelation mellan en man och en Siri-liknande röst. Om jag inte minns helt fel har Raj, i ett avsnitt av tv-serien the Big Bang Theory, ett liknande förhållande med självaste Siri, som heller inte slutar lyckligt för paret. Jag frågade Siri om både Theodore Twombly (huvudkaraktären i Her) och Raj, men hon ville inte kännas vid dem. Jag antar att hjärtesåren inte riktigt läkt än.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *