Categories
applenyheter Featured

Spotify, Google, Amazon och Pandora överklagar beslut om höjd ersättning till låtskrivare – men inte Apple

Amerikanska Copyright Royalty Board har beslutat att låtskrivare ska få sin ersättning höjd med 44 % från streamingtjänster. Spotify, Google, Pandora och Amazon har gått ihop för att överklaga beslutet. Apple, med Apple Music, ser ut att vara den enda av de större streamingtjänsterna som inte planerar att överklaga. 

Spotify, Google och Pandora publicerar öppet brev – menar att en höjd ersättning skulle skada deras verksamhet

Copyright Royalty Board är en amerikansk nämnd som fattar beslut om ersättning och licenser för copyrightinnehavare i USA. Det har länge diskuterats mycket kring hur artister och låtskrivare får betalt från streamingtjänster, och detta är den senaste satsningen från Copyright Royalty Board för att försöka höja artisternas och låtskrivarnas status jämfört med de stora företagen som distribuerar deras musik. 

Spotify, Google och Pandora har publicerat ett gemensamt pressmeddelande om beslutet: ”The Copyright Royalty Board (CRB) har, fastän alla aktörer inte är överens, beslutat om en höjning på ett sätt som väcker stor oro. Om beslutet består kommer detta skada både musiklicensinnehavare och copyrightägare. Därför ber vi den amerikanska appellationsdomstolen i Washington, D.C att ompröva beslutet.”

Apple hyllas för sitt val att inte överklaga

Apple har inte uttalat sig om beslutet alls, men Variety skriver att företaget har hyllats av organisationer för låtskrivare för sitt beslut att inte överklaga höjningen. Apple ser alltså ut att vara det enda större streamingföretaget som valt att inte sätta sig emot beslutet som Copyright Royalty Board har tagit. 

David Israelite, som är VD för the National Music Publishers’ Association, har sagt att om företagen sätter sig emot det här beslutet om en höjd ersättning till artister och låtskrivare kommer de att inleda ett krig. 

Efter Spotify, Amazon, Pandora och Googles överklagan sa han såhär om den spända relationen mellan låtskrivare och tech-företagen: ”När the Music Modernization Act blev en lag fanns det hopp om en ny dag med förbättrade relationer mellan digitala musiktjänster och låtskrivare. Det hoppet dog idag när Spotify och Amazon beslutade sig för att stämma låtskrivare i ett lågt försök att sänka deras ersättning med nästan en tredjedel. Ingen form av falska och tomma publika gester som att anordna fester eller köpa reklampelare kan gömma det faktum att dessa tech-företag inte respekterar eller värdesätter de låtskrivare som gör deras verksamhet möjligt.”

Apple har ifrågasatts av låtskrivare tidigare – ändrade sig

Apple har varit i blåsväder tidigare när det kommer till ersättning till artister och låtskrivare. När Apple Music lanserades valde Apple att inte ersätta artister för musik streamad under gratisperioden på tre månader. Taylor Swift gick då ut i ett öppet brev och kritiserade Apple för sitt beslut att inte betala och hotade med att inte låta den nya streamingtjänsten publicera hennes senaste skiva. 

Hon skrev: ”Tre månader är en lång tid att gå utan lön, och det är orättvist att be någon att arbeta gratis. Vi ber inte om gratis iPhones. Snälla be inte oss att ge er vår musik utan någon kompensation.”

Apple lyssnade på Swift och valde att ändra hur de kompenserade artisterna vars musik finns tillgänglig på Apple Music. Sen dess har Apple och Taylor Swift haft ett tight samarbete då hon bland annat medverkat i ett par av deras reklamfilmer för Apple Music. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *