Categories
applenyheter Featured

Spotify vs. Apple – Spotify anmäler Apple till EUs konkurrensmyndighet

Den svenska musiktjänsten Spotify har anmält Apple till EUs konkurrensmyndighet. Spotify menar att Apple ständigt inför nya regler i App Store som begränsar deras möjligheter att utvecklas och ge användarna en fungerande och innovativ upplevelse. Spotify säger att Apple agerar som både ”spelare och domare för att med vilje ge en nackdel till andra app-utvecklare.”

Spotify anmäler Apple till EUs konkurrensmyndighet 

Spotifys VD och grundare Daniel Ek har skrivit ett blogginlägg med titeln ”Consumers and Innovators Win on a Level Playing Field” och Spotify har publicerat en video med titeln ”Time to Play Fair” om anklagelserna mot Apple.

https://youtu.be/l8SShgWqJvg

I sitt blogginlägg skriver Ek: ”Mitt mål för Spotify är, och har alltid varit, att skapa en ny upplevelse av ljud genom att ge konsumenter den bästa kreativitet och uppfinningsrikedom vi har att erbjuda. För att det ska kunna bli verklighet tror jag att företag som vårt måste få verka i ett ekosystem där rättvis konkurrens inte bara är uppmuntrad, utan även garanterad.”

Ek tycker inte att Apple lever upp till de här kraven och har därför valt att anmäla företaget till EUs konkurrensmyndighet som är ansvarig för att konkurrensen förblir rättvis och att inga företag diskrimineras.

Spotify menar att Apple begränsar sina konkurrenter genom orättvisa regler och avgifter i App Store

Eks huvudsakliga kritik mot Apple handlar om App Store. Han menar att Apple inför regler som medvetet begränsar andra app-utvecklares valmöjligheter vilket påverkar deras användares upplevelse av deras appar. 

Apple styr över operativsystemet i alla iPhones, iOS, plattformen där appar säljs, App Store, och driver en egen musiktjänst, Apple Music. Ek menar att Apple ger sig själva en orättvis fördel för att kunna konkurrera ut alla liknande tjänster. Han beskriver det som att Apple både agerar spelare och domare. 

Ett sådant exempel menar Ek är Apples avgift på 30 procent på alla intäkter från App Store. Spotify måste alltså betala Apple 30 procent av de intäkter de får från premiumanvändare om de köper Spotify Premium via App Store, vilket gör att Spotify inte har råd att konkurrera med Apple Musics priser. Han kritiserar även Apple för att de stänger ute Spotify från större delen av Apples ekosystem eftersom de inte kan göra Spotify-appen tillgänglig till HomePod, Apple Watch eller Siri.

Spotify vill få samma villkor som Uber i App Store

Det finns appar som har fått kringgå Apples App Store-avgifter på 30 procent eftersom de erbjuder ”varor eller tjänster som konsumeras utanför appen”. Det är appar som Uber och Deliveroo.

Ek skriver: ”Vi vill inte ha specialbehandling. Vi vill helt enkelt få samma behandling som flera andra appar i App Store, som Uber och Deliveroo, som slipper betala Apples avgift och därför inte har samma restriktioner.”

Ek förtydligar att det inte handlar om ett bråk mellan Spotify och Apple. Hans önskan är att alla företag, stora som små, ska kunna konkurrera på lika villkor och därmed kunna utvecklas och växa. ”Konsumenten vinner och industrin växer när vi har möjlighet att utmana varandra på lika villkor.”, avslutar Ek. 

Spotify har även skapat hemsidan Time to Play Fair, där de beskriver problematiken ytterligare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *