Categories
applenyheter Featured

Steve Jobs misslyckade Macintosh-fabrik

En av Apples grundare, och före detta VD, Steve Jobs drömde om att Apple skulle tillverka sina datorer i egna fabriker i Kalifornien. The New York Times har skrivit en längre artikel om Steve Jobs misslyckade försök att skapa en effektiv Mac-fabrik i Fremont i Kalifornien på 80-talet som ger en intressant inblick i vilka visioner Jobs hade för företaget.

Jobs fick inspiration av Ford och Sony

Steve Jobs var mycket inspirerad av hur Ford masstillverkade bilar i Detroit och hur japanska företag som Sony effektivt kunde tillverka högkvalitativa produkter. Jobs vision var att skapa en fabrik i Kalifornien i USA som kombinerade Fords masstillverkning och japanska fabrikers höga kvalitet för att skapa en nästintill automatiserad Mac-fabrik.

Randy Battat, som ung började arbeta för Apple som ingenjör berättar: ”Steve var väldigt övertygad av den japanska tillverkningsprocessen. Japanerna sågs som tillverkningens trollkarlar. Steves idé var att skapa en fabrik som effektivt och utan fel byggde delar. Det visade sig inte vara jättebra för företaget.”

Mac-fabriken fick stänga efter åtta år

Förväntningarna var höga när Apple slog upp dörrarna till sin fabrik som skulle bygga Apples nya Macintosh. Reportrar bjöds in och fick veta att det var en av världens mest moderna fabriker.

Att tillverka datorer visade sig dock inte vara så enkelt som Jobs trott, och fabriken i USA kunde inte leverera på det sätt som Jobs hoppats på på grund av bristande utbildning av personalen och underleverantörer. Åtta år efter att fabriken slagit upp sina dörrar 1983, stängdes den.

Jobs försökte igen i Silicon Valley – med NeXT Computer

Jobs gav inte upp för det. Några år senare försökte han etablera en ny fabrik – men denna gång i Silicon Valley.

Silicon Valley har under många år varit USAs främsta centrum för dator- och elektronikindustrin. Företag som Apple, Adobe, Facebook, Google, Intel och Youtube håller än idag till där.

Jobs lämnade Apple 1985 och startade då NeXT Computer. I Silicon Valley byggde Jobs 1990 en fabrik som skulle tillverka hans nya datorer under det nya märket. Men precis som med Macintosh-fabriken ett par år tidigare så blev NeXT-fabriken aldrig tillräckligt effektiv för att kunna vara en lönsam verksamhet på amerikansk mark och den fick stänga.

Idag arbetar Apple globalt – men skapar ändå jobb lokalt

Jobs återvände till Apple 1997, och hade då lärt sig sin läxa två gånger om. Han anställde Tim Cook, Apples nuvarande VD, som då fick styra över Apples operationer världen över och hitta den bästa tillverkningskedjan för Apple globalt istället för lokalt. Det är alltså inte en slump att det på många av Apples produkter står ”Designed in California. Assembled in China.”

Fastän större delen av Apples tillverkning görs runt om i världen, så har företaget idag en vision om att skapa fler jobb i USA. Nyligen meddelande Apple att de planerar att bygga ett nytt Campus i Austin, Texas. Detta campus, tillsammans med en rad andra utökningar runt om i USA, tror Apple kommer skapa 20 000 nya jobb till 2023 i landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *