Categories
applenyheter Featured

Steve Wozniak tror att Steve Jobs hade varit stolt över Apples utveckling

Steve Wozniak, som var med och grundade Apple tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne, har gjort en intervju med CNBC där han pratar om Apple idag och vad han tror att Steve Jobs hade tyckt om företagets utveckling.

Steve Wozniak var med och grundade Apple

Steve Wozniak var med och utvecklade den första Apple-datorn och fortsatte att arbeta för företaget fram till 1985 då han lämnade för att arbeta med teknologi på annat håll. Wozniak och Jobs ses idag som pionjärer när det kommer till utvecklingen av den personliga datorn under 70- och 80-talet.

Wozniak om Steve Jobs vision för Apple

Under intervjun med CNBC pratar Wozniak om en rad ämnen som rör Apple. Han pratar bland annat om vad han själv tycker om företagets utveckling, men även om vad medgrundaren och före detta Apple VD:n Steve Jobs hade tyckt om vad företaget gjort sen hans bortgång och Tim Cook tog över.

Wozniak berättar: ”Jag tror att han [Steve Jobs] hade varit väldigt glad med företaget idag och att det i första hand bryr sig om användarna och prioriterar människor över teknik. Steve vad likadan. Användarna borde vara mer viktiga än tekniken själv. Du borde inte vara ett offer för tekniken och vad den kan göra. Du borde få leva ditt mänskliga liv så mänskligt som möjligt.”

Wozniak syftar troligtvis bland annat på Apples stora fokus på dataskydd och integritet. Bara förra månaden pratade Apples nuvarande VD Tim Cook om Apples syn på integritet under en dataskyddskonferens i EU-parlamentet. Cook kritiserade hur andra företag sparar, använder och säljer vidare information om sina användare och kallade det övervakning. Han vill att Apple ska vara ett företag som ständigt utvecklas och skapar ny och innovativ teknik, men inte på sina användares bekostnad.

Wozniak tycker att Samsung inte är tillräckligt innovativa

Wozniak kritiserade även andra teknikföretag eftersom han anser att de inte är tillräckligt innovativa. Wozniak menar att Apple fokuserar på nytänkande teknik som förändrar vår vardag medan andra företag bara vill skapa roliga funktioner. En sådan rolig funktion han nämner är att vissa Android-telefoner kan ta en bild när du ler istället för att trycka på en knapp.

Riktig innovation menar Wozniak är funktioner som Apple Pay och Touch ID. Han berättar: ”Alla andra telefonföretag var tvungna att kopiera Apple. Apple var de första som kom på ett enkelt betalsystem. Du behöver inte ens väcka din telefon, du behöver inte låsa upp den, du behöver inte hitta en app, du behöver inte skriva in din pinkod. Allt du behöver göra är att hålla din telefon över läsaren och lägga ditt finger på Hemknappen för att identifiera dig själv.”

Wozniak är skeptiskt till en självkörande framtid

Wozniak diskuterade även ryktena om att Apples arbete med självkörande bilar. Wozniak är dock skeptisk och ställer sig ifrågasättande till om ett sådant projekt kommer att få se dagens ljus inom den närmaste framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *