Categories
applenyheter iphone

Stort intresse för iPhone 13 – men inte för mini

iPhone 13-serien är Apples mest framgångsrika iPhone-serie på många år. I år väljer fler att köpa en iPhone 13 jämfört med iPhone 12 under samma period förra året. Trots att intresset för iPhone 13 är stort, är intresset för minstingen iPhone 13 mini minimalt – endast 3 % av de som köpte en iPhone 13 väljer mini-modellen. 

iPhone 12 vs iPhone 13

iPhone 13 lanserades i september 2021. I serien ingår standardmodellen iPhone 13, Pro-modellerna iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max, och den mindre modellen iPhone 13 mini. Serien följer upp iPhone 12 och har endast uppdaterats minimalt. Designen mellan de två serierna är snarlik, men iPhone 13 har en nyare processor, bättre batterikapacitet och något uppdaterad kamera. 

Fler väljer iPhone 13

Enligt en ny undersökning av Consumer Intelligence Research Partners är Apples iPhone 13-serie en av Apples populäraste iPhone-serien på många år. De fyra modellerna som ingår i serien står för nästan 75 %, eller tre fjärdedelar, av Apples totala försäljning av iPhones under det första kvartalet 2022. 

Om man tittar på samma period förra året stod iPhone 12-serien för 61 % av iPhone-försäljningen. Det är alltså en klar uppgång för nya iPhones i år. 

Inbördes mellan iPhone 13-modellerna är standardmodellen iPhone 13 allra populärast. Hela 38 % av de som köpte en ny iPhone under de första månaderna av 2022 valde iPhone 13. Det gör iPhone 13 till den populäraste iPhone-modellen på många år. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max är ungefär lika populära och ligger på runt 15 %. 

Värt att poängtera är att iPhone 13 mini endast står för 3 % av den totala iPhone-försäljningen. Samma trend sågs förra året då iPhone 12 mini låg på samma procent. 

Populärast iPhones under början av 2022:

  1. iPhone 13
  2. iPhone 13 Pro
  3. iPhone 13 Pro Max
  4. iPhone 12
  5. iPhone 11

Äldre iPhones är fortsatt populära

Fastän fler än någonsin väljer Apples allra nyaste modeller är äldre iPhones fortfarande populära. Modeller som står ut är iPhone XR, iPhone 11 och iPhone SE från 2020. Tillsammans står de för omkring 15 % av iPhone-försäljningen – alltså ungefär lika många valde en äldre iPhone som valde en sprillans ny Pro-modell. 

Köpkraft efter pandemin 

Varför är iPhone 13 plötligt så populär? Sanningen kanske inte ligger i att modellen är så mycket bättre än modellen före, utan snare i världsläget. Under början av 2022 har världen äntligen börjat se en ljusning i Coronapandemin och konsumtionen har sett en ökning på många håll. De som inte har sett en anledning till att uppdatera sin iPhone under år av hemma-jobb kanske ser en anledning nu – när allt böjar återgå till den vanliga vardagen igen. 

Rykten om att årets iPhone 14 endast kommer att uppdateras marginellt jämfört med iPhone 13 kanske också spelar in i köpbenägenheten. Det ryktas bland annat om att standardmodellen, iPhone 14, kommer att ha samma processor som iPhone 13. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *