Categories
Featured iphone

Svalt intresse för iPhone XR? – Färre förhandsbokningar än förväntat

Förhandsbeställningarna av Apples iPhone XR öppnade i fredags, och nu på fredag, den 26 oktober, sätter försäljningen igång. Trots att många förväntat sig att iPhone XR, årets lite billigare iPhone, skulle bli en storsäljare verkar starten ha varit lite segare än vad många trott.

iPhone XR – Apples ”budget”-modell

Under sitt iPhone-event i september presenterade Apple som känt tre nya iPhone-modeller: iPhone XS och iPhone XS Max, som släpptes till försäljning 21 september, och iPhone XR som kommer nu. iPhone XR har Apple profilerat som en ”budget”-modell som ska passa de kunder som vill ha de senaste funktionerna, men som inte vill betala mellan 13 000 och 18 000 kronor för en ny telefon. ”Vi vill göra en iPhone för alla”, har Apples VD Tim Cook sagt om de tre nya iPhone-modellerna och de olika prisklasserna.

Den stora skillnaden mellan iPhone XS-modellerna och iPhone XR är skärmen. iPhone XS-modellerna har en OLED-skärm medan iPhone XR har en LCD-skärm. OLED-skärmen ger en betydligt bättre bild än vad en LCD-skärm gör, kontrasterna är bättre och svärtan är djupare. Förutom skärmen så är modellerna hyfsat lika, de har samma A12 Bionic-processor, Face ID och båda kan laddas trådlöst.

Leveranstiderna för iPhone XR är fortsatt korta

När förhandsbeställningen av iPhone XS och iPhone XS Max drog igång blev leveranstiderna snabbt långa. Samma sak hände med den nya Apple Watch-modellen, Apple Watch Series 4, som släpptes samtidigt. Inför iPhone-släppen har många analytiker trott att iPhone XR kommer att bli Apples bäst säljande iPhone under året, och att leveranserna av den modellen därför skulle komma att dra iväg snabbt, men så har alltså inte riktigt blivit fallet.

iPhone XR kunde förbeställas på Apples hemsida till släppdagen, den 26 oktober, under hela helgen i alla modeller. Det är inte förrän nu under de senaste dagarna som leveranstiderna har börjat dra iväg. Om man beställer en iPhone XR idag, vilken storlek eller färg som helst, så kommer den inte levereras förrän mellan den 31 oktober och den 7 november, och man kan inte längre beställa den och hämta upp den i butik. Troligtvis sparar Apple de modeller som finns i butikerna till kunder som kommer på lanseringsdagen för att köpa den nya telefonen utan förbeställning.

Vi på Applesverige har pratat med flera återförsäljare som alla vittnar om samma sak: intresset för att förhandsboka iPhone XR har varit svalare än väntat.

Apple stötte på problem vid tillverkningen av iPhone XR

Innan lanseringen av iPhone XR gick det rykten om att Apple hade vissa problem med tillverkningen av telefonen. Bland annat pratades det om att de hade svårt att få till LCD-skärmen, som täcker nästan hela telefonens framsida, på rätt sätt. Det tros vara anledningen till att iPhone XR släpps senare än iPhone XS-modellerna.

På grund av detta trodde många att det inte skulle finnas ett lika stort lager av iPhone XR vid lansering, och att modellen därför skulle sälja slut snabbt, men så har det alltså inte blivit. Om det beror på liten efterfrågan eller ett större än förväntat lager vet vi inte.

Varför iPhone XR till synes säljer sämre än förväntat är svårt att sia om. Den ligger i samma prisklass som förra årets iPhone X, som till skillnad från iPhone XR har OLED-skärm. iPhone X sålde också slut väldigt fort, och det kan vara så att de som uppgraderade till den modellen inte känner sig manade att köpa en nyare modell för samma pris men som har sämre skärm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *