Categories
applenyheter Featured macbook macbook pro

Tangentbord av glas? – Apple letar lösningar på sina tangentbordsproblem

Apple är på jakt efter en lösning på sina tangentbordsproblem. Många MacBook- och MacBook Pro-modeller med det så kallade fjärilstangentbordet kan med tiden få problem med tangenter som fastnar eller registrera tryck felaktigt. En mindre lösning kom sommaren 2018, men nu verkar Apple vara på jakt efter en mer långsiktig lösning. I veckan upptäcktes ett nytt tangentbords-patent registrerat av Apple. Det nya tangentbordet har en glasskiva som ska göra att damm och smuts inte kommer in i tangentbordet. 

Apples fjärilstangentbord skapar problem

Det har under en längre tid rapporterats om att många användare upplever problem med tangentbordet på vissa MacBook- och MacBook Pro-modeller. Det är främst modellerna från 2015 till 2017, som har det så kallade fjärilstangentbordet, som upplever problem. Problemet tros uppstå när damm och smuts tar sig in under tangenterna vilket kan göra att de känns lite klistriga och tröga att trycka på och att de registrerar tryck felaktigt.   

I juni förra året inledde Apple ett reparationsprogram för berörda MacBook- och MacBook Pro-modeller. Kunder kan alltså numera ta med sig sin MacBook eller MacBook Pro till en Apple Store, eller annan auktoriserad service-plats, för att få sitt tangentbord undersökt och reparerat utan kostnad. 

Silikon under tangenterna – en tillfällig lösning

När Apple släppte nya datorer 2018 kom de med en mindre lösning på problemet. Tangentbordet i de senaste MacBook Pro- och MacBook Air-modellerna har en tunn hinna av silikon under tangenterna som ska göra att smuts och damm inte fastnar lika lätt. 

Nytt patent: tangentbord av glas

Hinnan av silikon ser ut att ha varit en temporär lösning eftersom Apple nu registrerat att nytt patent som ska lösa tangent-problemet mer långsiktigt. 

Patentet kallas ”Computer with keyboard” och publicerades förra veckan av the U.S Patent and Trademark Office. Patentet beskriver ett tangentbord som istället för lösa tangenter består av en glasskiva med upphöjningar för att särskilja individuella tangenter. Vid tryck på tangenterna sänks upphöjningarna ner en aning för att ge samma känsla som ett traditionellt tangentbord. 

Ett sådant tangentbord gjort av glas kan medföra att tangentbordet blir smalare och tar mindre plats i datorns chassi. Det skulle skapa möjligheter för Apple att skapa antingen kraftfullare bärbara datorer eftersom det finns mycket plats över till andra komponenter, eller betydligt smalare och lättare datorer. 

Apple har även registrerat ett touchscreen-tangentbord

Det här är inte första gången Apple registrerar ett patent för tangentbord. I februari 2018 registrerade de ett touchscreen-tangentbord, likt Touch Baren som sitter på vissa MacBook Pro-modeller. 

Det bör även tilläggas att bara för att ett patent är registrerat så betyder inte det att det kommer att bli verklighet inom en snar framtid, eller alls. Det här patentet tyder i alla fall på att Apple letar efter en mer långsiktig lösning på problemen med sina tangentbord, och förhoppningsvis kommer en sådan att synas på kommande Mac-modeller. Om det blir glas eller touchscreen eller något helt annat får vi helt enkelt se. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *