Categories
applenyheter Featured

Tidigare Apple-chef försvarar Siri

Vi rapporterade tidigare i veckan om en artikel från the Information om Apples röststyrda assistent Siris utveckling och varför hon alltid tycks ligga snäppet efter konkurrenterna. Vår sammanfattning kan hittas här, men för att summera: Utvecklingen av Siri har varit problemfylld sen dag ett. När Siri lanserades med iPhone 4S 2011 var hon fylld av buggar och fungerade i vissa fall inte alls. Teamet runt Siri har bytts ut flera gånger vilket resulterat i en ofokuserad utvecklingskurva för assistenten. Det var tidigare Apple-anställda som jobbat med, eller runt, Siri som berättade för the Independet om hur det har gått till att utveckla Siri från dag ett.

Efter artikeln publicerades har flera tidigare Apple-medarbetade vänt sig till Twitter för att försvara sig själva och Siri mot de uttalanden som publicerades. En av dem är Dag Kittlaus, som var en av grundarna av Siri. I the Information berättade Robert Williamson, tidigare Apple-chef för Siri, att Siri var fylld med buggar när hon lanserades, men han sa även att dessa problem inte var hans fel eftersom ”de problemen fanns hos det första Siri-arbetsteamet, och verkligen inte hos mig.” Dag Kittlaus, som var med i Siris första arbetsteam, ger svar på tal på Twitter. Han skriver: ”Detta uttalande, vilket är helt falskt, gjordes av arkitekten bakom den största lanseringskatastrofen i Apples historia, Apple Maps. I verkligheten fungerade Siri bra vid lansering men, som med vilken ny plattform som helst som får oväntat mycket trafik, behövs det ständig finputsning och 24 h arbetsdagar.”

På en punkt är vi alla i alla fall ense om att Dag Kittlaus har rätt: Apple Maps var en katastrof när det lanserades 2012. Roberts Williamson var ansvarig för Apple Maps tillsammans med Scott Forstall. Vid lanseringen hade inte tillräckligt med personer betatestat programvaran på andra ställen i världen än Kalifornien, vilket resulterade i att kartorna fungerade perfekt när Apples medarbetare testade dem, men de var mycket bristfälliga på många ställen i världen. Här i Sverige kunde Apple Maps till exempel inte visa rätt plats för varken Göteborg eller Östersjön. Efter fiaskot fick Apples VD Tim Cook be allmänheten om ursäkt och både Williamson och Frostall fick sparken från Apple. Apple lärde sig även av sina misstag och Apple Maps-fiaskot var den ledande anledningen till varför företaget nu väljer att erbjuda publika betaversioner av sina operativsystem.

Apple har även själva valt att gå ut och kommentera artikeln från the Information, men de är inte riktigt lika krigslystna som Dag Kittlaus. Apple skriver: ”Vi har gjort betydande framsteg med Siris prestanda, skalbarhet och pålitlighet och har applicerat de senaste maskininlärningsteknikerna för att skapa en mer naturlig röst och fler proaktiva funktioner. Vi fortsätter att investera mycket i maskininlärning och artificiell intelligens för att kunna fortsätta förbättra kvalitén på Siris svar och bredden av frågor Siri kan svara på.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *