Categories
applenyheter Featured

Tim Cook: ”Apple vill förändra världen”

Apples VD Tim Cook har gjort en längre intervju med affärstidningen Fortune där han bland annat pratar om Apples förhållande till heta ämnen som utbildning, miljö, mänskliga rättigheter, invandring och integritet, och varför Apple ibland väljer att tala om dessa och ibland inte.

Apple har alltid velat förändra världen

Enligt Cook har en av de grundläggande sakerna för Apple som företag alltid varit att de vill förändra världen, och det gäller inte bara hur vi använder teknik. Han berättar: ”Vi har alltid velat förändra världen och det blev tydligt för mig för några år sedan att du inte kan göra det om du inte pratar om det som är viktigt. Det har varit något som har gett oss driv. Det finns ingen mall för när du bör prata om ett visst ämne och när du inte bör göra det. Jag tänker på det såhär: Är detta ett ämne Apple har speciella kunskaper om? Jag vill inte att Apple bara ska vara ytterligare ett talande huvud. Vi borde bara prata om och lyfta saker när vi har specifik kunskap om just det ämnet. Har vi tagit ställning? Har vi rätt att prata om det är ämnet? Det räcker inte att bara vara ett stort företag. […] Vad detta betyder för oss är att vi pratar om utbildning, integritet, mänskliga rättigheter, invandring och miljön eftersom det är ämnen där vi har tagit ställning. Vissa kanske bortser från det, och vissa kanske tycker att vår åsikt är fel, men det är ändå en åsikt vi delar.”

När Apple tar ställning

Cook diskuterar vidare hur han ser på företag och företag som har tydliga värderingar. Enligt Cook är ett företag en grupp med människor, och dessa människor har värderingar, vilket i förlängningen betyder att företagen har värderingar. Därför ser han inte det som konstigt att företag tar ställning och berättar var de står om det är ett ämne som är relevant för företaget.

Cook lyfter Apples ställningstagande för invandring som ett exempel. Apple anställer många invandrare, därför vill Cook stå upp för dessa och visa att han och företaget bryr sig. ”Dessa är riktiga människor med riktiga känslor”, poängterar Cook. ”Mänskliga rättigheter handlar om att behandla människor med värdighet och respekt.”

Apple diskuterar inte politik – utan policy

Cook är dock tydlig med att Apple inte vill diskutera politik i sig, utan policy. Han förklarar: ”Apple ger inte en dollar till någon politisk kampanj. Vi pratar om policy för integritet, policy för invandring, policy för skattesatser för företag. Jag tror att många tittar på det beslutet och tycker att det verkar rimligt.”

Integritet – en hjärtefråga för Apple

Integritet är ett annat ämne Apple, och Tim Cook, känner starkt för. Cook förklarar: ”Vi brydde oss om integritet när ingen annan brydde sig. Vi kunde inte se de specifika detaljerna, men vi kunde se att bygga så pass detaljerade profiler av människor troligtvis skulle leda till skada över tid. Att denna kunskap om människor kunde användas till för många ohederliga saker. Vi tror att människor idag inte har en full överblick över vem som har tillgång till vad och hur stor del av deras liv som finns att tillgå för kommersiella eller statliga ändamål.”

Cook hoppas kunna jobba för Apple under många år till

Intervjun avslutas med att Fortune frågar Cook hur länge han tror att han kommer att stanna som VD för Apple. Cook svarar att det har varit ett privilegium att jobba för Apple och leda företaget och att han hoppas att han har mycket tid kvar.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *