Categories
applenyheter Featured

Tim Cook: iPhone XR är inte en flopp

Apples VD Tim Cook har gjort en längre intervju med CNBCs Mad Money där han bland annat diskuterar iPhones försäljningssiffror, Kinas ekonomi och Apples framtid. Intervjun kommer en vecka efter att Apple publicerade ett brev där de meddelande sina investerare att Apples intäkter under det senaste kvartalet blir lägre än väntat, främst på grund av dålig iPhone-försäljning och dålig försäljning i Kina. 

Cook menar att uppgifter om att iPhone XR skulle sälja dåligt är ”bologna”

Cook fick frågan huruvida iPhone XR faktiskt är en flopp eller inte på vilket han svarade att han tycker att de uppgifterna är ”bologna”, alltså struntprat, och att iPhone XR har varit den iPhone som sålt allra bäst varje dag sen den lanserades. Exakt samma formulering hade Apples vice marknadschef Greg Joswiak när han fick samma fråga under en intervju för ungefär en månad sedan. 

När Cook fick frågan om hur iPhone XRs försäljningssiffror ser ut jämfört med andras försäljningssiffror svarade Cook bara att han önskar att Apple sålde fler och att de just nu jobbar med det. Cook var dock snabb att peka ut att Apple har fått liknande kritik förr, men att de har ett långsiktigt fokus och att Apple som företag faktiskt aldrig mått bättre.   

Cook pekar bland annat ut hur bra Apple Watch och AirPods säljer och hur hög deras kundnöjdhet är. 

Billigare batteribyten oroar inte Cook

I brevet med vinstvarningen som publicerades förra veckan nämnde Cook bland annat att Apples iPhone-försäljning gått ner på grund av att de erbjudit billigare byten av batterier till många iPhone-modeller. 

I intervjun säger Cook: ”Poängen är, om någon bestämmer sig för att köpa en iPhone lite senare, på grund av batteriet och den stora rabatt vi erbjöd, då är jag nöjd med det. Jag vill att kunden ska vara nöjd. Vi arbetar för dem. Så det viktigaste är att de är nöjda. För om de är nöjda kommer de tids nog att uppdatera den iPhonen med en annan. Och vår service och vårt ekosystem kommer att frodas.” 

Cook tror att handelskriget mellan Kina och USA snart är löst

Cook fick även frågor om Kina och hur deras ekonomi påverkar Apple. Cook pekar på handelskriget mellan Kina och USA och menar att konflikten är temporär och när den väl blir löst kommer det inte bara gynna Apple utan hela världsekonomin. 

Cook: ”Apples viktigaste bidrag till mänskligheten är hälsa.” 

När det kommer till Apples ambitioner för framtiden har de ett stort fokus på hälsa, och Cook berättar att han tror att Apples hälsosatsning kommer att bli deras främsta bidrag till mänskligheten. Cook berättar: ”Vi står precis vid startsnöret för detta, men jag tror, i framtiden när vi tittar tillbaka, så kommer du säga att Apples viktigaste bidrag till mänskligheten har varit hälsa.”

Cook nämner bland annat Apple Watch och alla de brev han har fått från kunder om hur deras Apple Watch har förändrat deras liv till det bättre och motiverat dem att träna mer och hålla bättre koll på sin hjärthälsa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *