Categories
applenyheter Featured

Tim Cook om Apples syn på integritet och hälsa: ”Man kan lita på Apple”

Apples VD Tim Cook pratar i en ny intervju med NPR om Apples syn på integritet och all den personliga data om din hälsa som sparas i din iPhone. Cook har länge ifrågasatt företag vars affärsidé bygger på att sälja information om sina användare och menar att detta ställningstagande gör att folk kan lita på Apple. ”Folk kommer att se detta och känna att de kan lita på Apple. Det är en av grunderna för att kunna arbeta med någons hälsa.”

Appen Hälsa sparar mycket information om din personliga hälsa

I Apples hälsoapp kan du idag spara mer allmän information om din vikt, längd, midjemått och hur många steg du har tagit under dagen. Men det finns även funktioner som kan spara mer personlig data om till exempel puls, blodtryck, kroppstemperatur, reproduktiv hälsa, blodsocker och medicinska journaler. Du kan helt enkelt ge din iPhone tillgång till större delen av informationen om din egen personliga hälsa. 

Dessa funktioner gör det förstås lättare för folk att kunna få en översikt över sin hälsa själva och till exempel hålla koll på, och få en överblick över, sitt blodtryck mellan besök hos läkaren. Apple har länge haft ett stort fokus på hälsa och Tim Cook har vid flera tillfällen sagt att han tror, och hoppas, att den största påverkan Apple som företag har haft på sina kunder, när man ser tillbaka på den här perioden om några decennier, är att de har bidragit till en förbättrad hälsa hos allmänheten. 

Den Apple-enhet som idag fokuserar allra mest på hälsa är Apple Watch. Det är även den enhet som själv kan samla in mest personlig information om användarens hälsa. Mätning av till exempel blodtryck, sockernivåer och kroppstemperatur görs av enheter tillverkade av tredje part som har stöd för Apples hälsoapp. 

Apple kritiserar Facebooks och Googles syn på integritet

Apple har längre varit kritiska mot företag som Google och Facebook som i stor utsträckning ser sina kunder som en del av sin produkt, och säljer data om kunderna till bland annat annonsörer för att kunna tjäna pengar. Apple har alltid varit väldigt tydliga med att de tar integritet på allvar och inte är intresserade av den sortens affärsmodell. 

Cook förtydligar i intervjun med NPR har detta ställningstagande inte är något de gjort endast för att få deras kunder att lita på dem, utan att det handlar om större frågor om integritet. ”Vi tittar inte på detta i form av fördelar. Verkligheten är att för mig personligen vill jag bara göra affärer om min hälsa med personer jag verkligen litar på.”

NPR har intervjuat ett par personer som använder Apples hälsoapp i stor utsträckning. En av dem, Sam Cavaliere, berättar: ”Jag blir inte matad med reklam från dem [Apple], så vad jag kan se försöker de inte monetärisera det.”

Den data Apple sparar om din hälsa sparas endast lokalt på din enhet, den sparas alltså inte i molnet, vilket gör att datan lättare kan skyddas.

iOS-appar från tredje part kan dela din data med Facebook

The Wall Street Journal skrev nyligen en rapport om appar som finns tillgängliga i App Store som delar en stor mängd data med Facebook. Några av dessa appar har ett fokus på hälsa, HR Monitor, som sparar data om din hjärthälsa, och Flo Period & Ovulation Tracker, som sparar data om din reproduktiva hälsa. Apple förtydligar att dessa appar inte har tillgång till Apples hälsoapp och att du bör vara försiktig med appar från tredje part om du värnar om din integritet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *