Categories
applenyheter Featured

Tim Cook om utbildning och Facebook-skandalen

På fredag kommer en längre intervju med Apples VD Tim Cook att sändas på amerikanska MSNBC under rubriken ”Revolution: Apple Changing the World”. Intervjun gjordes i samband med Apples utbildningsfokuserade event i Chicago förra veckan. Några reportrar var på plats under intervjun och har delat några intressanta höjdpunkter från intervjun på Twitter.

Utbildning och arbeten

Cook började med att prata om hur viktigt han tycker utbildning är och att en brist på utbildning är grunden till många av de problem vi ser i världen idag. Teknik, och Apples produkter i synnerhet, ser han som ett verktyg som kan hjälpa människor och att han hoppas Apples nya iPad kan bli en del av det på många skolor.

Han pratade även om framtiden och att många av de jobb vi har idag med tiden kommer att bli automatiserade. Han sa: ”Det behöver inte vara dåligt. Men vi behöver tänka på att utbilda för framtidens jobb, som kommer att vara mjukvaru-baserade.” Han har en vision om att alla elever i USA ska lära sig skriva kod. ”Vi förväntar oss inte att alla ska bli mjukvaruprogrammerare. Men det är viktigt att människor lär sig grunderna. Vi måste få fler intresserade av kodning. Vi måste nå ut till kvinnor och minoriteter som inte är välrepresenterade inom kodning.”

Tim Cook om Facebook-skandalen

Ett uttalande som har väckt en del uppmärksamhet är det Cook hade att säga om Facebook och skandalen med Cambridge Analytica. I mars i år blev det känt att analysföretaget Cambridge Analytica använt data från 50 miljoner Facebook-användare utan deras vetskap och använt informationen för att hjälpa Donald Trump att vinna presidentvalet i USA 2016.

Cook fick frågan vad han hade gjort i Mark Zuckerbergs situation och han svarade: ”Vad jag skulle gjort? Jag skulle inte vara i den situationen. […] Vi granskar. Vi vill inte ha porr i vår App Store. Vi vill inte ha hat-kampanjer i vår App Store. Vi vill inte att möjligheten att rekrytera terrorister ska finnas i vår App Store. Vi granskar varje App i detalj. Gör den här appen vad den påstår sig göra? Sanningen är den att vi hade kunnat tjäna massa pengar om kunden var vår produkt. Vi har valt att inte gå den vägen.”

Cook fortsätter och uttrycker sin avsmak mot riktad reklam och menar att det är en invasion av ens privatliv, och att rätten till ett privatliv är en mänsklig rättighet. Han säger: ”Att möjligheten finns att någon vet hur du har använt internet i tio år, vem dina kontakter är, och vem deras kontakter är, vad du tycker om och inte tycker om och varje liten intim detalj i ditt liv – ur mitt perspektiv så borde inte den möjligheten finnas.”

Zuckerberg svarar Cook

Mark Zuckerberg svarade på Cooks uttalande i en intervju med Vox tidigare i veckan. Han menar att Cooks argument är svaga och inte förankrade i verkligheten. Han säger: ”Verkligheten är den att om du vill bygga en plattform som skapar kontakter mellan alla i världen, så kommer det finnas massor med människor som inte kommer kunna betala. Och på grund av det, som med mycket annan media, är att ha en modell som bygger på reklamintäkter den enda rationella lösningen för att kunna nå ut till så många människor som möjligt.”

Apple och Facebooks affärsmodeller är i grunden helt olika. Apples huvudsakliga mål är att sälja produkter som iPhone, iPad och datorer. Facebook å andra sidan är en gratis plattform som i huvudsak försörjer sig på reklamintäkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *