Categories
applenyheter Featured

Tim Cook: ”Vi vill göra en iPhone för alla”

I en intervju med Good Morning America pratar Apples VD Tim Cook om nya iPhone XS, iPhone XS Max, Apple Watch, EKG-mätningar, Memoji och företagets förutsättningar i Trumps USA.

Cook om priset på iPhone XS och iPhone XS Max

Ett hett diskussionsområde just nu är prislappen på Apples nya iPhone-modeller. iPhone XS kostar från 12 795 kronor och iPhone XS Max från 13 995 kronor upp till hela 18 395 kronor. De är med råge de dyraste telefonerna Apple någonsin har lanserat. Robin Roberts, som höll i intervjun med Cook, frågade om han inte var orolig att en stor grupp Apple-användare inte kommer att ha råd med de nya modellerna.

Cook svarade: ”Vi vill göra en iPhone för alla, det har alltid varit vårt mål och vi har flera iPhones till försäljning och många är billigare. Men om du tittar på den här telefonen, det är den mest avancerade iPhone vi någonsin har tillverkat. De flesta som köper en ny iPhone köper ett abonnemang hos en telefonoperatör. Så om du tittar på telefonen som är prissatt på över 1000 dollar, de flesta kommer att betala 30 dollar i månaden för den. Det blir ungefär en dollar om dagen.

”Mobiltelefonen har ersatt din digitalkamera, din videokamera, din musikspelare. Den har ersatt alla de här olika enheterna. Så det handlar helt enkelt om en väldigt viktig produkt, och vi har sett att folk vill ha den mest avancerade produkten som finns tillgänglig, och det är inte billigt att utveckla den.”

Cook om Trumps tull på kinesiska varor

Ett annat hett ämne just nu, i alla fall i USA, är Trumps förslag om att införa fler tullar för kinesiska varor. Många delar av Apples produkter tillverkas i Kina och iPhone monteras där. Många har därför varit oroliga att priset på Apples produkter kommer att gå upp ännu mer om det blir dyrare att föra in enheterna i USA.

Cook säger: ”iPhone blir monterad i Kina, men delarna kommer från flera platser. Inkluderat USA. Glaset kommer från Kentucky, vissa processorer kommer från USA, och all research och utveckling görs i USA. Jag vill inte prata för dem, men jag tror att de tittade på det här och insåg att det inte är särskilt bra för USA att införa tullar för den här typen av produkter.”

Cook tillägger att han är optimistisk att den kinesiska och den amerikanska regeringen kommer att lösa den här situationen.

Cook vill fortsätta att skapa jobb i USA

Cook tillägger även att Apple är ett företag som bara hade kunnat skapas i USA, och han känner därför ett ansvar att hjälpa landet att frodas. Han anser att företaget gör detta genom att skapa många jobb och engagera unga att lära sig att skriva kod i skolan. Han säger att Apple idag har skapat två miljoner jobb i USA och att de vill skapa ännu fler och att de kommer att fortsätta att investera i landet.

Hela intervjun kan ses här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *