Categories
applenyheter Featured

Tim Cook vill att Bloomberg drar tillbaka sin artikel om att Apple ska ha blivit hackade av Kina

Vi har tidigare rapporterat om en artikel, The Big Hack, som Bloomberg Businessweek publicerade tidigare denna månad där de påstod att Apple, tillsammans med en rad andra stora amerikanska företag, har blivit utsatta för spioneri av Kina. Bloomberg rapporterade om hur kinesiska spioner har planterat mikrochip i de Supermicro-servrar Apple tidigare har använt i sina iCloud-datacenter för att få tag på information om företaget. Apple gick tydligt ut och förnekade informationen i Bloombergs artikel samtidigt som den publicerades, och nu har också Apples VD, Tim Cook, för första gången valt att prata om kontroversen.

Apple har förnekat informationen från början

Apple har, i flera pressutskick, varit tydliga med att informationen i Bloombergs artikel inte stämmer. Apple hävdar att informationen är helt osann och att de aldrig hittat några främmande chip i sina servrar eller haft någon kontakt med FBI om någon sådan utredning.

Bloomberg å andra sidan har trots Apples, och många andra inblandade företags, hävdande om att informationen inte stämmer stått bakom sin artikel och de 17 anonyma källor som har gett dem informationen. De menar att dessa företag, däribland Apple och Amazon, ska ha använt Supermicro-servrar som den kinesiska regeringen har placeras chip i vilket har gjort att Kina har fått tag på företagshemligheter och annan känslig information.

Tim Cook: Bloomberg måste dra tillbaka artikeln

Det är i en intervju med Buzzfeed News som Tim Cook personligen för första gången diskuterar påståendena Bloomberg gjort i sin artikel, och Cook går ut hårt. Han säger: ”Det finns ingen sanning i deras [Bloomberg Businessweek] artikel om Apple. De måste göra rätt för sig och dra tillbaka artikeln.”

Apple har aldrig tidigare gått ut offentligt och sagt att en nyhetsartikel eller liknande ska dras tillbaka på detta sätt.

Tim Cook: Det här hände inte. Det finns ingen sanning i detta

Cook fortsätter och berättar att han har varit involverad i deras svar på den här artikeln från början och att han personligen pratade med reportrarna från Bloomberg som arbetade med artikeln. Cook berättar: ”Vi var väldigt tydliga med dem att det här aldrig har hänt, och vi svarade på alla deras frågor. Varje gång de kom med det här till oss förändrades historien, och varje gång undersökte vi deras påståenden utan att hitta någonting.”

Cook menar att Bloombergs påståenden är vaga och inte har gett dem specifika detaljer om de påstådda chippen. Cook: ”Vi vände upp och ner på företaget. Vi sökte igenom email, gick igenom protokoll från datacenter, protokoll om vår ekonomi och information om vad vi skickat och tagit emot. Vi gick igenom hela vårt företag rättsligt för att gräva riktigt djupt, och varje gång kom vi tillbaka med samma slutsats: Det här hände inte. Det finns ingen sanning i det här.”

Bloomberg fortsätter att stå fast vid sin artikel

Bloomberg svarar på Tim Cooks hårda angrepp: ”Bloomberg Businessweeks utredning är ett resultat av mer än ett års arbete. Under det året utförde vi mer än 100 intervjuer. 17 individuella källor, som inkluderar regeringstjänstemän och insiders på företagen, bekräftar manipulering av hårdvara och andra delar av attacken. […] Vi står fast vid vår artikel och litar på våra reportrar och källor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *