Categories
applenyheter Featured

Utvecklare riktar svidande kritik mot Apple

Mac-utvecklaren Quentin Carnicelli, som arbetar på företaget Rogue Amoeba med Mac-program som Airfoil, Audio Hijack, Loopback och Fission, har riktat stor kritik mot Apple, deras Mac-datorer och hur sällan dessa uppdateras. Carnicelli menar att Apples brist på utveckling på Mac-fronten är oroande, både för honom som privatperson och konsument, och för honom som en som arbetar med att utveckla program till Apples hårdvara.

Över ett år sen Apple presenterade ny hårdvara

Carnicelli tar avstamp i årets WWDC och menar att det är sorligt att ingen hårdvara från Apple presenterades under eventet. Förra året uppdaterades iMac, MacBook Pro, MacBook Air och MacBook under eventet, men i år fokuserade Apple endast på mjukvara. Den enda dator Apple har uppdaterat under det senaste året är iMac Pro. För iMac, MacBook, MacBook Pro och MacBook har det gått 378 dagar sen en uppdatering medan det gått hela 440 dagar sen Mac Pros prislapp sänktes och datorn ryktades få en uppdatering inom snar framtid. Senast Mac Pro faktiskt såg en uppdatering var i slutet på 2013, vilket är över 1600 dagar sen.

Enligt rykten kan nya Mac-datorer presenteras i höst, i september eller oktober, vilket skulle betyda en 18-månaders cykel mellan uppdateringarna från Apple.

Svårt för Apple-kunder att köpa ny dator

Carnicelli lyfter fram hur Apple-kunder idag är tvungna att välja mellan att köpa en ny dator, som i själva verket är flera år gammal, eller vänta och hoppas på att Apple snart presenterar uppdateringar. Han skriver: ”Det är väldigt svårt att rekommendera någon av Apples nuvarande Mac-datorer till kunder, och det gör oss, som ett företag som utvecklar Mac-mjukvara, väldigt oroliga. För vad vi internet behöver har vi varit tvungna att köpa begagnad hårdvara för att testa, istället för att köpa nya datorer och vara tvungna att kompromissa. Detta är inte bra för Apple, och det är inte hur vi vill att det ska se ut.”

Apple vill utveckla egna chip

Apples långsamma uppdateringstempo kan bero på samarbetet med Intel, som tillverkar chipen till Apples datorer. Om Intels chip inte är klara är det svårt för Apple att uppdatera sin hårdvara.

Sen en tid tillbaka har det gått rykten om att Apple vill börja utveckla sina egna chip istället för att luta sig mot Intel. Då hade Apple fått större kontroll över sin utvecklingskurva och även större kontroll över hur deras datorer faktiskt fungerar. 2020 förväntas de första Apple-datorerna med Apples egna chip att lanseras.

Apple får kritik för sina tangentbord

Carnicelli ger även Apple en känga för att de inte uppmärksammat de problem många kunder har upplevt med tangentborden till MacBook och MacBook Pro. Det handlar om ”butterfly”-mekanismen i MacBook- och MacBook Pro-modeller från 2015 och framåt. Många användare har fått problem med sina tangentbord då det kommit in damm eller smuts under tangenterna vilket har gjort att tangenterna har slutat att fungera helt. Trots många och högljudda klagomål har Apple valt att inte prata om problematiken öppet.

Apple fokuserar på iOS-enheter och prenumerationstjänster

Många ser Apples brist på uppdateringar för sina Mac-datorer som ett tecken på att Apple börjar förlora intresset för dem, och istället vill fokusera på sina iOS-enheter och prenumerationstjänster som Apple Music och den kommande streamingtjänsten för film och tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *