Categories
applenyheter Featured ipad

Var försiktig med iPad Pro – Nytt ”bend test” visar att den lätt blir böjd

När Apple lanserade den senaste modellen av iPad Pro i oktober i år var en av säljpunkterna att det är den smalaste iPad-modellen någonsin. Båda modellerna, som har en skärm på antingen 11 tum eller 12,9 tum, är endast 5,9 mm smala. iPad Pro har en Liquid Retina-skärm, likt iPhone XR, och ett chassi i aluminium med platta rundade hörn. Den här designen är stilren och vacker, men enligt en ny youtube-video från JerryRigEverything gör den smala designen att iPad Pro är riktigt lätt att böja.

”Bend Test” av nya iPad Pro

JerryRigEverything, som recenserar elektronik på YouTube genom att testa hur mycket enheterna tåler och hur de faktiskt ser ut på insidan, har gjort sitt numera väldigt populära ”Bend Test” på Apples nya iPad Pro. Innan han böjer iPad Pro (han testar den minsta modellen på 11 tum), pekar han ut att chassit av aluminium har hål exakt på mitten på båda sidor av iPaden. På ena sidan sitter laddningsplatsen för nya Apple Pencil och på den andra sidan sitter ett litet hål för mikrofonen. Precis som han befarat böjer sig iPad Pro exakt på mitten där svagheterna i aluminiumchassit finns. Och den böjs dessutom ganska lätt.

Det bör tilläggas att den kraft JerryRigEverything använder när han böjer iPad Pro inte på något sätt motsvarar hur produkten är tänkt att användas, men det belyser dock hur ömtålig Apples nya iPad Pro faktiskt är.

Andra rapporter om att iPad Pro lätt böjs

Ett litet antal personer som har köpt iPad Pro har även rapporterat att den lätt böjs (men kanske inte så mycket som JerryRigEverything böjer sin). En användare berättar att han bara haft sin iPad Pro i ryggsäcken under dagen, sen när han plockat ut den har den varit lite lätt böjd. Vissa påstår även att deras nya iPad Pro varit lite böjd redan när de plockat ut den ur lådan för första gången.

Inget ”bendgate” 2

Men iPad Pro är ingen iPhone. Den är inte byggd för att läggas i byxfickan. Troligtvis kommer inte iPad Pro att skapa samma krigsrubriker som iPhone 6 när ”bendgate” blev en populär rubrik i september 2014.

En del personer som köpt iPhone 6 och iPhone 6 Plus vittnade då om att telefonen lätt blev böjd om man stoppade den i byxfickan. Chassit hade en svag punk precis under volymknapparna som gjorde att telefonen lätt kunde böjas om den blev utsatt för tryck på rätt ställen.

Apple kände till “bendgate” innan lansering

Det framkom i maj i år att Apple kände till att iPhone 6 och iPhone 6 Plus hade en något större risk än föregående modeller att böjas. Detta uppdagades under en rättegång där ”touch disease” togs upp. ”Touch disease” kallas det problem som gjort att flera iPhone-modellers skärmar slutar svara. För detta problem lanserade Apple ett reparationsprogram där de mot en serviceavgift ersatte berörda modeller.

Huruvida nya iPad Pro är mer lätt att böja än andra iPad-modeller eller andra surfplattor framgår inte av testet. Alla tunna enheter som är så pass stora kommer att böjas om man verkligen försöker. Om det här faktiskt är ett problem om iPad Pro används som det är tänkt återstår att se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *