Categories
Featured iphone

Vill du byta batteri i din iPhone? Du kan behöva vänta länge

Efter Apples stora batteriskandal i slutet på förra året gick företaget ut och erbjöd billigare batteribyte för iPhone 6 och upp till iPhone X. Väntetiden för ett nytt batteri verkar dock bli lång, och om man har en iPhone 6 Plus kan man behöva vänta i flera månader.

Det var i december förra året som flera iPhone-användare upptäckte att deras telefoner började fungera långsammare än normalt efter att de uppdaterat iOS. Snart uppdagades det att Apple lagt till en ny funktion i iOS 10.2.1 som gör att telefonen arbetar långsammare för att förhindra att den stänger av sig oväntat om batteriet har börjat bli gammalt. Detta skapade stort uppror bland många iPhone-användare och Apple blev till och med stämda av några. Apple gick ut och bad om ursäkt för den dåliga informationen kring den nya funktionen och erbjöd alla med telefoner som påverkats möjligheten att byta batteriet i sin iPhone för ett rabatterat pris. Ett batteribyte utanför garantin har tidigare kostat 805 kronor, men till och med 31 december 2018 kostar ett batteribyte 295 kronor om man har en iPhone 6 eller senare modell. Ett batteribyte återställer iPhonen helt till sin normala kapacitet.

Det verkar som att många har hoppat på Apples nya batteriservice och väntetiderna har blivit längre än normalt. För att få ett nytt batteri behöver man vanligtvis kontakta Apple eller en Apple Store och de beställer då ett batteri, sedan kontaktar de dig när batteriet har kommit och du får åka in till din lokala Apple Store och få det bytt. Vanligtvis tar detta några dagar eller upp till en vecka, men nu kan väntetiden ligga på flera veckor på vissa ställen. Vissa batterier är svårare att få tag på än andra. De äldre modellerna iPhone 6 och iPhone 6S har vanligtvis längre väntetid än till exempel iPhone 7. Om man har en iPhone 6 Plus kan väntetiden för ett nytt batteri bli flera månader. Tidigare i år gick Apple ut och sa att användare som vill byta batteri på sin iPhone 6 Plus kan få vänta enda till mars eller april eftersom det finns så få batterier till just den modellen och för att den inte tillverkas längre.

De långa väntetiderna tyder på att många användare väljer att byta batteriet i sin iPhone istället för att köpa en ny. Analytiker på Barclays gick tidigare i år ut och sa att Apples nya batteriservice kan komma att kosta företaget miljoner i vinst och sålda iPhones under året. Apples VD, Tim Cook, gick då ut och sa att det inte var någonting Apple tänkte på när de införde det nya priset, och att de gjorde det för att det var rätt sak att göra utifrån omständigheterna.

Förutom att sänka priserna på batteribyten har Apple även valt att vara mer transparanta när det kommer till batterihälsa. I iOS 11.3 kommer en ny funktion som låter användare se hur bra deras batteri fungerar. Det finns även en möjlighet att stänga av funktionen som gör telefonen långsammare om man så önskar. Dock sätts denna funktion automatiskt igång var gång telefonen stängs av oväntat, så då måste man komma ihåg att gå in i Inställningar och stänga av den igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *