Categories
Featured ios

WWDC 18 – iOS 12

Igår kväll gick Apples stora konferens, Worldwide Developers Conference, av stapeln. Ny mjukvara presenterades för Apples mobila enheter iPhone och iPad, iOS 12, datorer, macOS Mojave, Apple Watch, WatchOS 5 och Apple TV, tvOS 12. Precis som väntad så låg fokus på mjukvara och ingen hårdvara presenterades.

iOS 12

iOS 12 kommer med en rad nya och intressenata uppdateringar till iPhone och iPad. Det är ett stort fokus på hälsa och att inte bli störd av sin enhet när man behöver fokusera på annat.

Stör ej

Funktionen Stör ej har funnits i iOS ett tag. Med iOS 11 lanserades Stör ej medan jag kör, för att öka trafiksäkerheten. Med iOS 12 lanseras en liknande funktion, Stör ej medan jag sover, för att ge iPhone-användare en lugnare sömn. Displayen på iPhone blir mörkare och inga notifikationer syns förrän du aktivt sätter på dem på morgonen. Med denna funktion kan din telefon fungera mer som en klassisk väckarklocka under natten.

Mer kontroll över notifikationer

I samma anda lanserar Apple möjligheten att styra dina notifikationer mer, så att din telefon inte ska distrahera dig när du försöker fokusera på något annat. I iOS 12 kommer du kunna stänga av notifikationerna helt eller göra så att de inte syns på din hemskärm utan bara i notifikationscentret.

Siri kommer även kunna lära sig vilka notifikationer du är intresserad av baserat på vilka appar du brukar öppna och använda.

Screen Time

Screen Time är en ny funktion som ska hjälpa dig hålla koll på hur du använder din telefon. Under Screen Time, eller skärmtid som funktionen antagligen kommer kallas på svenska, kommer du kunna hitta en sammanställning av din aktivitet under dagen eller veckan. Hur ofta plockar du upp din telefon? Vilka appar använder du mest? Hur många notifikationer får du? Allt detta kommer finnas under Screen Time.

För att begränsa din skärmtid kommer du kunna sätta en timer som säger till dig när du ha tillbringat en viss tid i en app.

För föräldrar kommer Screen Time att göra det lättare att hålla koll på hur deras barn använder sin iPhone eller iPad. Under Screen Time kommer de även kunna se sina barns aktivitet.

Animoji

Animoji lanserades med iPhone X förra hösten. I år kommer uppdateringen Memoji. Memoji gör det möjligt att bygga din egen Animoji som liknar dig själv där du kan välja hår- och hudfärg och accessoarer. Memoji kommer inte bara kunna användas i Meddelanden, utan kommer även kunna användas som ett filter i FaceTime och video-Meddelanden.

Augmented Reality

Apple lanserar nya ARKit 2, ett uppdaterat utvecklarramverk för att bygga appar till iOS med augmented reality (förstärkt verklighet). Tim Cook, Apples VD, har flera gånger uttryckt sitt intresse för augmented reality, så vi kommer nog få se fler nyheter inom det här ämnet i framtiden.

Konferenssamtal i FaceTime

Med iOS 12 kommer det äntligen att vara möjligt att ha konferenssamtal i FaceTime. Upp till 32 deltagare kommer att kunna videosamtala med varandra samtidigt. Om det är många med under samtalet kommer de som pratar att få större fönster.

Bilder

Bilder-appen får en ny flik, För dig. I För dig samlas bilder du själv har tagit och bilder som vänner har delat från speciella tillfällen.

Sökförslag är även en nyhet som kommer ge dig förslag på sökningar utifrån var du är.

iOS 12 kommer att släppas för nedladdning av allmänheten i höst, troligtvis samtidigt som Apples kommande iPhone-modeller lanseras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *