Categories
applenyheter Featured ios

WWDC 2019 – Allt Apple presenterade under årets största event

Apple har hållit i sitt årliga WWDC-event. Förutom nya versioner av Apples operativsystem, iOS, macOS, tvOS och watchOS, så presenterades även den efterlängtade nya modellen av Mac Pro och en helt ny skärm med 6K-upplösning.

macOS 10.15 Catalina

Apples nya version av macOS, som har fått namnet Catalina, kommer med en rad nyheter till Apples datorer. 

Den största nyheten är kanske att Apples musik-program iTunes säger adjö efter många års trogen tjänst. iTunes funktioner delas istället upp i apparna Apple Music, Apple Podcasts och Apple TV. Apple menar att detta kommer underlätta och förbättra hur mac-användare hittar musik och media.  

En annan nyhet kallas Sidecar. Sidecar gör det möjligt att använda sin iPad som en extern skärm till sin Mac. Detta gör det till exempel möjligt att rita på sin iPad med Apple Pencil, och sen snabbt gå över till att redigera sitt verk på sin Mac.

Andra nyheter i macOS Catalina är Voice Control, Skärmtid och förbättrad säkerhet.

macOS Catalina kommer att kunna laddas ner till hösten.

iOS 13

iOS 13, Apples ny operativsystem för iPhone och iPad, kommer med Mörkerläge och förbättrade funktioner. 

Med iOS 13 kan man äntligen aktivera Mörkerläge på sin iPhone eller iPad. Om man aktiverar Mörkerläget kommer alla inbyggda appar och funktioner i enheten, som Kalender, notifikationer och Anteckningar, att få en mörkt grå bakgrund. Funktionen är även tillgänglig för utvecklare av tredjepartsappar så att de kan integrera Mörtkerläge i sina egna appar. 

I iOS 13 får Siri även en mer naturlig röst, Siri kan även läsa upp nya meddelanden om man använder AirPods, Face ID har blivit 30 procent bättre och appar startar dubbelt så snabbt jämfört med iOS 12.

iOS 13 kommer kunna laddas ner i höst. 

iPadOS

Apple presenterade även en helt ny version av iOS specialdesignad för iPad, iPadOS. 

I iPadOS har Hemskärmen fått en ny design som är bättre anpassad till iPads större skärm. Split View gör det möjligt att arbeta med flera filer och dokument samtidigt i samma app. Man kan till exempel skriva på två olika mejla samtidigt i Mail.

iPadOS kommer kunna laddas ner i höst för alla som använder iPad Air 2 eller senare, alla iPad Pro-modeller, iPad fem och senare, och iPad mini 4 och senare.

Mac Pro

Lite oväntad valde Apple att presentera sin helt nya Mac Pro under WWDC 2019. Den nya Pro-modellen är en riktigt monsterdator med en 28-kärning Intel Xeon-processor, upp till 1,5 TB ECC RAM, upp till 4 TB SSD-lagring, grafik från AMD Radeon Pro Vega II Duo med 64 GB HBM2-minne, och möjlighet för konfigurationer. 

Datorns design påminner om ett silvrigt rivjärn med släta långsidor och mönstrade kortsidor. 

Mac Pro kommer att kunna beställas i höst.

6K Pro Display

Apple presenterade även sin helt nya 32-tums proffsskärm som har fått namnet Pro Display XDR. Skärmen har en upplösning på 6K, ljusstyrka på 1 600 nits och kontrast på 1 000 000:1. Den nya skärmen är 40 procent större än Apples hittills största skärm, 5K-skärmen som sitter på de senaste iMac-modellerna. 

Skärmen kommer att kunna köpas till hösten. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *