Categories
applenyheter Featured

WWDC18 – MacOS Mojave

Under WWDC tidigare i veckan presenterade Apple sitt uppdaterade operativsystem till Mac, MacOS Mojave. Mojave blir version 10.14 av operativsystemet. Ett stort fokus för uppdateringen har varit stabilitet och prestanda, något som alla Apples mjukvaruuppdateringar under året har gemensamt, men Mojave kommer ändå med en hel del efterlängtade nyheter.

Mörkerläge – Dark Mode i MacOS Mojave

Ett mörkerläge för Mac har länge varit efterlängtat, och nu har Apple äntligen gjort slag i saken. Om du sätter på mörkerläget skiftar hela din skärm till en mörkare färg, detta inkluderar bland annat skrivbordet, dockan, Finder, Systeminställningar, Meddelanden, Mail, Kartor, Bilder, Kalendern och mycket mer. Ett API för utvecklare finns också så att de ska kunna ge sina egna program stöd för Apples nya mörkerläge.

Om du vill anpassa ditt skrivbord efter dygnet finns nu Dynamiska skrivbord som anpassar sig efter tiden på dygnet, alltså ljusa på dagen och mörka på kvällen och natten.

Nytt i Finder i Mojave

Finder får även en uppdatering. I Mojave kommer det finnas ett nytt visningsläge som kallas Galleri. Galleri gör det lättare att titta på och bläddra bland bilder, videor, presentationer och PDF-filer. I Mojave finns även möjligheten att skapa PDF-filer som är skyddade av lösenord.

En annan nyhet är Stacks, vilket kan översättas till ungefär Travar på svenska. Med hjälp av Stacks kan du lättare organisera dina filer genom att lägga dem i olika grupper baserade på fil-typ. Det går även att sortera sina filer med andra parametrar som taggar eller datum.

iOS-appar i MacOS

En uppdatering som Apple har pratat om innan är att samarbetet mellan iOS och MacOS ska bli bättre. En rad iOS-appar kommer finnas som MacOS-appar i Mojave, till exempel Aktier, News, Röstmemon och Hem. Med Hem-appen kommer du till exempel kunna styra dina HomeKit-produkter från din dator. Under 2019 kommer Apple öppna upp för utvecklare och göra det möjligt för fler iOS-appar att hitta till MacOS.

Uppdaterad Mac App Store

En ny design av Mac App Store kommer med Mojave. Denna nya App Store kommer att underlätta för användare att hitta nya spännande appar. Under fliken Upptäck kommer det finnas nya och uppdaterade appar, under Skapa, Arbete, Spela och Utveckla kommer det finnas appar för den specifika rubriken för att göra det lättare för användare att hitta exakt vad de letar efter. Recensioner och omdömen kommer att synas mer och det kommer finnas en möjlighet att lägga till videofilmer för att förhandsvisa appar.

FaceTime i grupp

Precis som iOS 12 så kommer man i MacOS Mojave att kunna ha videokonferens i FaceTime med upp till 32 personer på samma gång. Man kommer även kunna gå in i ett samtal medan det pågår antingen via video eller bara med ljud.

Systemkrav för MacOS Mojave

Kraven för att kunna ladda ner MacOS Mojave är en aning högre än väntat. Alla som har kunnat ladda ner High Sierra kommer inte kunna uppdatera till Mojave, utan det krävs en Mac med stöd för Metal-ramverket. Om du har en Mac från mitten av 2012 och senare, plus Mac Pro från 2010 eller 2012 så kommer du att kunna uppdatera. MacOS Mojave kommer att finnas till nedladdning gratis under hösten 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *