Categories
applenyheter Featured

WWDC18 och Carpool Karaoke säsong 2 – Här är några av Applenyheterna från veckan

WWDC 2018
Varje år har Apple en stor konferens inför publik och media där nya produkter presenteras, Wordwide Developers Conference, eller WWDC som det förkortas. 2007 presenterade Apple till exempel den allra första iPhonen på WWDC. Konferensen brukar även livestreamas på Apples hemsida och i Event-appen på Apple TV så att alla intresserade kan följa med. De senaste åren har WWDC hållits på sommaren och så blir det nog även i år. Det finns inget offentligt datum än men enligt rykten kommer WWDC 2018 att hållas någon gång mellan 4 och 8 juni på the McEnery Convention Center i San Jose i Kalifornien, samma plats som förra året. Tidigare år har konferensen hållit till på the Moscone Center i San Francisco.

Det är Apples nuvarande VD Tim Cook som står för den huvudsakliga presentationen och andra Apple-medarbetare brukar komma in och presentera nya funktioner och enheter mer ingående. Fram till 2011 var det Steve Jobs som brukade hålla i öppningspresentationen, ofta iklädd sin ikoniska svarta polotröja.

Vad kan vi förvänta oss presentas under årets WWDC? Högst troligt är att iOS 12, MacOS 10.14, ny version av tvOS och WatchOS kommer att presenteras. Det har länge gått rykten om nya Mac-modeller, en ny iPad Pro med TrueDepth-kamera och tre nya iPhone-modeller, men om de kommer att presenteras under WWDC är än så länge oklart.

 

Carpool Karaoke klar för ny säsong
Apples egenproducerade tv-serie ”Carpool Karaoke: The Series” har fått en andra säsong. Serien går ut på att kändisar, artister, idrottsutövare eller musiker åker tillsammans i en bil och sjunger populära låtar. Konceptet är baserat på det Carpool Karaoke-segment James Corden gjorde populärt i sin talkshow ”The Late Late Show With James Corden” där han kör runt artister i sin bil och de sjunger låtar tillsammans.

Säsong ett av Carpool karaoke utvecklades av Apple för att göra reklam för Apple Music och erbjuda Apple Musics användare exklusivt material. I den första säsongen såg vi bland annat Will Smith och James Corden, Miley Cyrus och hela familjen Cyrus, Game of Thrones stjärnorna Sophie Turner och Maisie Williams, och Queen Latifa och Jada Pinkett Smith. Ett nytt avsnitt kommer varje tisdag på Apple Music där man även kan se alla gamla avsnitt. Troligtvis kommer den nya säsongen i augusti eftersom det var då den första säsongen debuterades.

 

Nya appar måste ha stöd för iPhone X
Apple har informerat alla sina utvecklare om att alla nya appar som läggs upp i App Store från och med den 1 april i år måste ha stöd för skärmen i iPhone X. Apputvecklare måste alltså ta hänsyn till iPhone X skärm, ända ut till kanterna, och sensorhuset, eller flärpen, som är som en liten svart rektangel allra högst upp på skärmen. Appar som finns att ladda ner idag som inte har stöd för iPhone X visas på den nya telefonen med stora svarta kanter högst upp och längst ner på skärmen. Hela skärmen utnyttjas alltså inte.

Dessa nya regler gäller dock bara nya appar i App Store. För appar som redan finns i App Store kommer alltså detta krav inte att gälla från 1 april. Men reglerna kan självklart komma att ändras senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *