Categories
applenyheter Featured ios

iOS 12.2 – betaversionen är släppt

För en vecka sedan släppte Apple sin senaste version av iOS, sitt operativsystem för iPhone och iPad, iOS 12.1.4. Idag släpper de betaversionen av nästa stora uppdatering, iOS 12.2, med fungerade gruppsamtal i FaceTime, nya Animojis, stöd för AirPlay 2 för vissa tv-apparater och mycket mer.

Säkerhetsbuggen i FaceTime fixas

För ett par veckor sedan upptäcktes en stor säkerhetsbugg i FaceTime, Apples app för videosamtal. Buggen gjorde det möjligt att tjuvlyssna på andra iPhone-användare om man ringde dem i FaceTime och sedan la till sig själv en gång till så att det blev ett gruppsamtal. Mikrofonen på den iPhone man ringt till slogs då på samtidigt som telefonen slutade ringa, vilket gjorde det möjligt att tjuvlyssna på folk via deras iPhone helt utan deras vetskap. När Apple fick nys om buggen stängde de genast ner gruppsamtals-funktionen i FaceTime.

iOS 12.1.4 släpptes med en initial fix av det stora säkerhetsproblemet, och iOS 12.2 kommer göra den fixen permanent. 

iPhone-modeller som kör äldre versioner av iOS än 12.1.4 kan inte längre göra gruppsamtal i FaceTime. För att få tillbaka funktionen måste man uppdatera till iOS 12.1.4. 

Nya Animojis

iOS 12.2 bjuder på nya Animojis. Animojis kan användas i Messages och FaceTime om du har en iPhone med Face ID (alltså iPhone X och senare), och gör det möjligt för dig att styra ett animerat ansikte med dina egna ansiktsuttryck och skicka till en vän. De nya djuren i iOS 12.2 är en giraff, en haj, ett vildsvin och en uggla.

AirPlay 2

Med iOS 12.2 kommer uppdateringar till AirPlay 2, Apples funktion för att spela upp media på andra Apple-enheter eller HomeKit-kompatibla enheter. AirPlay 2 fungerar nu på smarta tv-apparater från tredje part, däribland Samsung. 

Fjärrkontrollen i Control Center har också fått ett nytt utseende.

AirPods med stöd för ”Hej Siri”

iOS 12.2 bekräftar ihärdiga rykten om att Apple är på väg att släppa AirPods 2 med stöd för ”Hej Siri”. I betaversionen syns nämligen en notis när du ställer in Siri som säger: ”Talk to Siri with your AirPods or iPhone by saying ”Hey Siri”.”

Eftersom notisen kommer upp i betaversionen är det troligt att Apple kommer att släppa de uppdaterade trådlösa hörlurarna runt samma tid som iOS 12.2 blir möjligt att ladda ner för allmänheten. 

Mindre uppdateringar i Safari, Wallet och Apple Pay

Förutom dessa uppdateringar så kommer Safari i iOS 12.2 med uppdaterade integritetsfunktioner, appen Wallet får ett något uppdaterat utseende, likaså Apple Pay, Skärmtid får ett par nya funktioner, och några ikoner har fått nytt utseende (till exempel AirPlay-ikonen). 

Det finns även funktioner som ger antydningar om Apples kommande prenumerationstjänst för nyheter.  

Uppdateringen är tillgänglig för utvecklare – släpps snart till allmänheten 

Alla som har anmält sig till Apples beta-program och är en registrerad utvecklare kan ladda ner uppdateringen via Apples Developer Center. iOS 12.2 kommer antagligen behöva beta-testas ett par gånger till innan uppdateringen släpps till oss vanliga dödliga. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *