Categories
Featured iphone

Mindre sensorhus på kommande iPhone X

Enligt nya uppgifter från analytiker på banken Barclays kommer det att lanseras tre nya iPhone-modeller i år som kommer att ha en ny och något minde TrueDepth-kamera.

Sensorhuset, eller flärpen som många har valt att kalla den, är den lilla svarta fyrkant högst upp på iPhone X som hindrar telefonen från att vara helt täckt av skärm. I sensorhuset finns tekniken som gör TrueDepth-kameran möjlig. Denna flärp har fått utstå mycket kritik sen iPhone X lanserades och det har tidigare gått rykten om att Apple planerat att minska dess storlek till iPhone-modellerna 2019, men enligt dessa nya uppgifter kommer flärpens storlek minska redan i och med årets nya modeller. Enligt uppgifterna från Barclays, och tidigare uppgifter från andra Apple-analytiker, kommer det att komma tre iPhone-modeller i år: en uppdaterad version av iPhone X, en iPhone X Plus-modell och en helt ny billigare iPhone-modell med LCD-skärm. Baclays bekräftar även tidigare rykten om att Apple kommer att släppa en ny iPad Pro i år som kommer att ha TrueDepth-kamera och därmed även Face ID.

Utöver att storleken på sensorhuset kommer att minska något så tror inte Baclays att TrueDepth-kameran kommer att se några större förändringar. De nya iPhone X-modellerna kommer heller inte att se några större design-förändringar (förutom den något mindre flärpen förstås). Många tror att Apple väljer att spela sina kort säkert med sommarens lanseringar efter den långa leveranstiden som uppstod när iPhone X lanserades förra året. Genom att behålla hårdvaran i telefonerna nästan oförändrad sätts inte leverantörerna under samma press.

Barclays försöker även spå lite längre i Apples framtid och tror att Apple satsar på att utvidga TrueDepth-kameran även till kameran på baksidan av iPhone. Denna teknik tror de kan vara klar redan 2019. De skriver: ”Vår diskussion med leverantörer visar på att Apple och dess samarbetspartners jobbar hårt för att lansera en TrueDepth-kameralösning vänd mot världen. Men utvecklingen är pågående och med 18 månader kvar till iPhone-cykeln 2019 är allt inte bestämt än.”

Apple presenterar vanligtvis sina nya iPhone-modeller i september.

Fastän sensorhuset har varit en vattendelare för många när det kommer till iPhone X så har telefonen ändå väldigt många nöjda användare. Under Apples årsstämma tidigare i veckan, för första gången i nybyggda Steve Jobs Theater i Apple Park, berättade Apples VD Tim Cook att iPhone X har en kundnöjdhet på hela 99 %. Han berättade även att modellen sålt bäst av alla iPhone-modeller sen den lanserades. I en rapport av Strategy Analytics presenteras siffrorna svart på vitt: under sista kvartalet 2017 sålde Apple smarta telefoner för tre gånger så mycket som största konkurrenten Samsung och sju gånger så mycket som Huawei. Den stora försäljningen beror till största del på en stor efterfrågan på iPhone X, skriver Strategy Analytics. Under kvartalet sålde Apple 77,3 miljoner iPhones. Apple har dock valt att inte dela hur många av var modell som säljs så det är inte offentligt exakt hur många iPhone X som har sålts sen modellen lanserades. Det bör även tilläggas att iPhone X är en av de dyraste smarta telefonerna på marknaden vilket självklart har bidragit till Apples stora vinst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *