Categories
applenyheter Featured ipad

iPadOS – gör din iPad snäppet mer lik en traditionell dator

Under WWDC tidigare den här månaden presenterade Apple ett helt nytt operativsystem, iPadOS. iPadOS är en omdesignad version av iOS, Apples operativsystem till iPhone, iPod och iPad. Det nya operativsystemet är designat utifrån iPads större skärm och har fått en rad nya funktioner som gör iPad till en ännu bättre enhet och snäppet mer lik en traditionell dator.

iPadOS – en iPad-specifik version av iOS 13

iPadOS har såklart fått alla nyheter från iOS 13, som Mökerläge, Hitta min app, och den uppdaterade Bilder-appen, men iPad-operativsystemet har även fått en rad specifika nyheter som förbättrar iPad-användningen.

Ny Hemskärm

Först och främst så ger iPadOS iPad en ny Hemskärm. Apparna på Hemskärmen har blivit mindre så att du kan få plats med fler på samma sida, och du kan dessutom placera de widgets du använder till vänster om Hemskärmen på själva Hemskärmen. När du öppnar du iPad kan du alltså direkt bli uppdaterad om dagens nyheter, vädret och vad som händer härnäst i din kalender. 

iPadOS ger bättre multitasking

En efterlängtad nyhet i iPadOS är Split View och bättre multitasking. I iPadOS kan du öppna en app i flera olika fönster, du kan till exempel ha två olika Safari-fönster öppna bredvid varandra. 

Om du håller inne en apps ikon öppnar du App Exposé, som visar dig alla appens öppna fönster och du kan enkelt byta mellan de olika fönsterna. 

Externt minne

USB-C-porten gör det äntligen möjligt att koppla in en extern hårddisk eller USB-minne direkt till din iPad.

Safari

Om du använder Safari så väljer webbläsaren i iPadOS främst desktop-versioner av webbsidor istället för mobil-versioner. De webbsidor som har stöd optimeras även för pek-input så att de ska fungera så bra som möjligt med iPad.

Stöd för mus

Innan WWDC i år gick det en del rykten om att iPad skulle få stöd för en datormus, och så blev också fallet. Stödet för datormus är inte standard utan en ny hjälpmedelsfunktion. Stöd för mus hittas under Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > AssistiveTouch. 

Använd din iPad som extern skärm till din Mac

Med macOS Catalina kan man använda sin iPad som en extra skärm till sin Mac med den nya funktionen Sidecar. Man kan antingen spegla Macens skärm eller förlänga den till sin iPad. Sidecar gör det möjligt att rita och designa, i till exempel Photoshop, direkt på din iPad med Apple Pencil och se förändringarna direkt i din Mac. 

Sidecar fungerar både trådlöst upp till 10 meter och med sladd.

iPadOS släpps i höst

iPadOS kommer att fungera med alla iPad Pro-modeller, iPad generation 5 och 6, iPad mini generation 4 och 5, och iPad Air generation 2 och 3.

iPadOS kan idag laddas ner av utvecklare. Den första beta-versionen kommer att bli tillgänglig under juli, och under hösten kommer iPadOS att kunna laddas ner av allmänheten. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *