Categories
applenyheter Featured

Mer än 200 anställda har fått lämna Apples självkörande bil-projekt

Apple har plockat bort mer än 200 anställda från ”Project Titan”, Apples självkörande bil-projekt, rapporterar CNBC. 

I ett uttalande till CNBC berättar Apple: ”Vi har ett otroligt talangfullt team som arbetar med självstyrande system och liknande teknologier för Apple. När teamet ska fokusera på arbete som är aktuellt för 2019 har vissa grupper blivit flyttade till andra delar av företaget där de kommer arbeta med maskininlärning och andra initiativ för Apple.

”Vi fortsätter att tro att det finns stora möjligheter för självstyrande system, som Apple har unika möjligheter att bidra till, och detta är det mest ambitiösa maskininlärningsprojektet någonsin.”

Från Apple Car till mjukvara för självkörande bilar

Det har gått lite upp och ner för Apples bil-satsning. 2014 ska företaget har påbörjat arbetet med ”Project Titan”, och då talades det om en satsning på att utveckla en eldriven Apple-bil, eller Apple Car. Projektet ska ha stött på en rad problem, bland annat problem med ledningen och konflikter inom teamet, och 2016 kom det ut information om att de bytt riktning på projektet. Då talades det om att Apple istället för en egen bil höll på att utveckla ett system för självkörande bilar som skulle kunna placeras i bilar från andra biltillverkare. 

Apple har testat detta sytem sen början av 2017. I Cupertino i Kalifornien har man kunnat se bilar ute på vägarna som testar Apples självkörande system. I Silicon Valley har de dessutom utvecklat självkörande pendlingsbilar som transporterar Apple-anställda mellan deras olika kontor och byggnader på området.

I juni 2017 konfirmerade Apples VD Tim Cook att företaget faktiskt höll på att arbeta med teknik för självkörande bilar. Att Apple pratar om teknik eller produkter som inte redan är klara och färdiga att lanseras är väldigt ovanligt. Tim Cook: ”Vi fokuserar på självkörande system. Det är en grundteknik som vi tycker är väldigt viktig. Vi ser på det som modern till alla AI-projekt.”

Apple anställer Tesla-ingenjör

Den senaste nyheten från Apples sida på ämnet kom i augusti förra året då Apple anställde före detta Tesla-ingenjören Doug Field som ny chef för ”Project Titan”. Doug Field jobbade för Apple innan han gick till Tesla, han arbetade då med hårdvara för Mac. 

Att Apple anställde Field till projektet fick många att tro att Apple kanske satsar på att utveckla en egen bil trots allt. 

Ming-Chi Kuo, betrodd Apple-analytiker som många gånger har förutspått företagets kommande släpp och satsningar, skrev tidigare i år att Apple återigen arbetar med en Apple Car. Enligt Kuo kommer denna bil att lanseras mellan 2023 och 2025. 

Nyheterna från CNBC om att Apple har plockat bort mer än 200 anställda från projektet kan dock tyda på att en Apple Car faktiskt inte är aktuell inom en snar framtid och att projektet bytt fokus återigen.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *